ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης

Πέθανε ο Γιώργος Γραμματικάκης

O ακαδημαϊκός, πρώην ευρωβουλευτής και πρύτανης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα. 

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα, ο Γιώργος Γραμματικάκης.

Νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο μέρες στην Εντατική του ΠαΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια και δυστυχώς νωρίς το πρωί σήμερα κατέληξε.

Το 2014 είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και συμμετείχε στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973 και η διατριβή του είχε τίτλο "Analysis of some multiparticle final state in 10 and 6 GeV/c K-p interactions".

Τον Μάϊο του 1962, ύστερα από δικαστική προσφυγή των μελών των ακροδεξιών φοιτητικών παρατάξεων ΣΔΟΕ και ΕΚΟΦ κατά της διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), το δικαστήριο τον διόρισε μέλος του νέου δ.σ της ΔΕΣΠΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αμέσως καταγγέλοντας σκευωρία.

Είχε συγγράψει τα βιβλία: “Η κόμη της Βερενίκης” (1991) – στο οποίο και βασίσθηκε η τηλεοπτική σειρά “Αναζητώντας την Βερενίκη” στην ΕΤ1, “Κοσμογραφήματα” (1996), “Η αυτοβιογραφία του φωτός” (2005), “Συνομιλίες με το φως” (2009), “Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής” (2012).

Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και το Μακεδονικό Βραβείο. Από την Γαλλική Δημοκρατία του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος “Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques”, ενώ το 2022 ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο Ηθικής Τάξης.

Από το 1982 έως το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή, ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης ήταν αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής.