ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση επετειακού τόμου και ντοκιμαντέρ για τα εκατό χρόνια της ΕΣΗΕΜ-Θ

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση επετειακού τόμου και ντοκιμαντέρ για τα εκατό χρόνια της ΕΣΗΕΜ-Θ

Η ιστορική διαδρομή της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης αποτυπώνεται σε έναν πολυσέλιδο επετειακό τόμο και σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας ογδόντα δύο λεπτών, τα οποία παρουσιάστηκαν, απόψε, σε ειδική εκδήλωση της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Ίδρυση της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Η επετειακή έκδοση με τίτλο «100 Χρόνια ΕΣΗΕΜ-Θ» και το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Υπηρετώντας την αλήθεια - 100 χρόνια ΕΣΗΕΜ-Θ» περιλαμβάνουν σειρά ντοκουμέντων, αφηγήσεων, συνεντεύξεων, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες και πλήθος αρχείων σχετικά με την ιστορία της Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1923, μέσα σε μια πολυτάραχη εποχή, που σημαδεύτηκε από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά και άλλα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν.

Στόχος της ίδρυσης της ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν να εκφράσει τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, που μέσα από τη δουλειά τους κάλυπταν και παρουσίαζαν στο ευρύ κοινό γεγονότα που αναδείκνυαν τις τοπικές ανάγκες και πληροφορούσαν για τις παγκόσμιες ιδέες, ενώνοντας τα, έως τότε, αδύναμα και διάσπαρτα εγχειρήματα δημοσιογραφικού συνδικαλισμού και εγγράφοντας τους έντεκα, τότε, πρώτους δημοσιογράφους, ως μέλη της.

«Δε γιορτάσαμε τα είκοσι πέντε χρόνια, ήταν η Κατοχή. Δε γιορτάσαμε τα πενήντα χρόνια , ήταν η δικτατορία. Δε γιορτάσαμε τα εβδομήντα πέντε χρόνια, λόγω ειδικών συνθηκών. Φέτος, γιορτάζουμε με χαρά τα εκατό χρόνια» τόνισε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Μανώλης Κανδυλακης και πρόσθεσε: "Τέσσερις φορές ενέσκηψε η απειλή της διάλυσης της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το 1936 επί της δικτατορίας του Ι. Μεταξά, το 1942 εξαιτίας επιδιώξεων ενός εκδότη των Αθηνών, που επεδίωκε τη διάλυσή μας, αμέσως μετά την Κατοχή όταν εγχώριες δυνάμεις που τη διαδέχτηκαν θέλησαν να ελέγξουν και να αλλάξουν την ηγεσία μας και τελευταία με την κατάργηση του Αγγελιόσημου, του μοναδικού πόρου ασφάλισης που είχε η Ένωση Συντακτών. Μπαίνουμε στο νέο αιώνα και υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες».

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρόεδρου του Μορφωτικού Ιδρύματος, Βασίλη Βασιλικού και παραχώρησε στην ΕΣΗΕΜ-Θ, τρία σημαντικά πρωτότυπα έγγραφα από τα αρχεία της Ένωσης Συντακτών των Αθηνών. Τον κατάλογο μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ το 1936 που ανέφερε περί τους σαράντα εγγεγραμμένους, την εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ το 1942 του τότε προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, που είχε μεταβεί στην Αθήνα στη διάρκεια της Κατοχής σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τέλος, την εγγραφή στις λίστες της ΕΣΗΕΑ του δημοσιογράφου Γρήγορη Στακτόπουλου, που είχε κατηγορηθεί αδίκως κατά την κοινή γνώμη και καταδικαστεί για την υπόθεση δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ το 1948 στη Θεσσαλονίκη.

«Η πράξη αυτή αποτελεί και μια ηθική δικαίωση στη μνήμη του» τόνισε, παραλαμβάνοντας τα σημαντικά αρχεία, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νίκος Καρράς.

Χαιρέτησε επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ευχόμενος καλή και δημιουργική πορεία στην ΕΣΗΕΜ-Θ και στο Μορφωτικό της Ίδρυμα.

Για τον επετειακό τόμο μίλησαν οι πρωτεργάτες της προσπάθειας Μανώλης Κανδυλακης, Χρίστος Ζαφείρης, Χρήστος Μανδατζής, ενώ για αυτόν εργάστηκαν, επίσης, οι δημοσιογράφοι Σπύρος Κουζινόπουλος και Γιάννης Κοτσυφός και ο ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός Βλάσης Βλασίδης.

Στην επετειακή έκδοση περιγράφεται, όπως ειπώθηκε, το «ίχνος» που αφήνει ένας αιώνας βίου και δραστηριότητας της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής. Παράλληλα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε «σταθμούς» και σε ορόσημα της ιστορίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, στην συνεισφορά της στον πολιτισμό, στην ίδρυση των Μορφωτικού Ιδρύματος και στην ευρωπαϊκή δράση της κατά τα νεώτερα χρόνια, σε διεθνή συνέδρια τα οποία διοργάνωσε, στις πρωτοβουλίες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στο ρόλο της στις νέες συνθήκες.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Τάσος Ρέτζιος και Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.

Ακολούθως, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον», όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη - ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ασθενείας- με τίτλο : «Υπηρετώντας την αλήθεια - 100 χρόνια ΕΣΗΕΜ-Θ».

Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, από την ιστορική προσέγγιση ερευνητών και ακαδημαϊκών και κυρίως από τις μαρτυρίες προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στη διαδρομή της ΕΣΗΕΜ-Θ, περιγράφεται το πώς ένα επαγγελματικό σωματείο έγινε, με την δράση και τις πρωτοβουλίες του, στοιχείο ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και σημείο αναφοράς για την ενημέρωση στην περιφέρεια.

Η προετοιμασία της έκδοσης και η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγιναν από το Μορφωτικό Ίδρυμα της

ΕΣΗΕΜ-Θ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, οι βουλευτές, Ράνια Θρασκιά, Γιάννης Δελής και Νίκος Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυριζογλου, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Καλαμαριάς και Ελευθερίου Κορδελιού, Χρυσά Αραπογλου και Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Αντώνης Κούρτης, κ.α.