ΕΛΛΑΔΑ

Δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά στα κορυφαία του κόσμου - Ποια δεν αρέσουν

Δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά στα κορυφαία του κόσμου - Ποια δεν αρέσουν

 Μελομακάρονα και γαλακτομπούρεκο είναι ανάμεσα στα καλύτερα γλυκά παγκοσμίως. 

Στη θέση 34 βρίσκονται τα μελομακάρονα, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έδεσμα, στην κατάταξη του βιωματικού ταξιδιωτικού διαδικτυακού οδηγού για παραδοσιακά τρόφιμα Taste Atlas. «Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα μπισκότα περιχύνονται με σιρόπι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα άλλο ελληνικό κέρασμα που ακούει στο όνομα φινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που περιστασιακά τηγανίζεται και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά», γράφει το Taste Atlas.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν οι γαλλικές κρέπες, ενώ στη 2η θέση είναι το βραζιλιάνικο μπομποκάδο, στην 3η θέση το περουβιανό κέζο ελάδο, στην 4η θέση το τιραμισού και στην 5η θέση η κρεμ μπριλέ.

Η λίστα του Taste Atlas με τα γλυκά είναι ίσως από τις πιο... πολυεθνικές με την Γαλλία και την Τουρκία να έχουν τις περισσότερες «εκπροσωπήσεις». Στο διεθνούς φήμης κατάλογο με τα καλύτερα γλυκά από όλον τον κόσμο η Γαλλία και η Τουρκία καταλαμβάνουν αρκετές θέσεις, ενώ τα δύο ελληνικά γλυκά που εμφανίζονται στη λίστα, μάλλον, αδικούνται λίγο.

Στη θέση 37 είναι το γαλακτομπούρεκο με το διεθνές μέσο να σχολιάζει «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με πορτοκάλι, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα».

Ελληνική εκπροσώπηση υπάρχει και στα χειρότερο βαθμολογημένα γλυκά στον κόσμο, και συγκεκριμένα, στο νούμερο 69 όπου βρίσκεται το «Κουφέτο» όπως γράφει το Taste Atlas, ένα έδεσμα που προέρχεται από τη Μήλο. Πρόκειται για «ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό του κουταλιού από το νησί της Μήλου. Φτιάχνεται σιγοβράζοντας κομμάτια τοπικής γλυκιάς λευκής κολοκύθας σε ένα μείγμα νερού, ζάχαρης και τοπικού μελιού, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με λευκά αμύγδαλα και χυμό λεμονιού. Η κονσέρβα διατηρείται συνήθως σε γυάλινα βάζα και μερικές φορές αρωματίζεται με ξυλάκια κανέλας. Στη Μήλο, αυτή η γλυκιά σπεσιαλιτέ συνδέεται συνήθως με τους γάμους και τους αρραβώνες».

Το Taste Atlas είναι ένας βιωματικός ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα που συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές, κριτικές απο γευσιγνώστες και ερευνητικά άρθρα σχετικά με δημοφιλή συστατικά και πιάτα. Οι λίστες του βασίζονται κατά βάση στις αξιολογήσεις του κοινού.