ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ - Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Bettina»: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Τα πρώτα χιόνια, «βουτιά» θερμοκρασίας

Κακοκαιρία «Bettina»: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Τα πρώτα χιόνια, «βουτιά» θερμοκρασίας

Ο καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν τη χώρα και σήμερα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Στα λευκά ντύθηκαν το βράδυ πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και μέσα στις πόλεις, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σε όλη την Ελλάδα είναι οι θυελλώδεις ανέμοι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Μάλιστα, νωρίς την Κυριακή η ΕΜΥ προχώρησε στην έκδοση νέου έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού, λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς ριπές τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η κακοκαιρία που ήδη επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο (25-11-23) θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή (26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σήμερα στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή (26-11-23)

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:
α. στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
β. στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
γ. τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση για την κακοκαιρία "Βettina" με τα εκχιονίστηκα μηχανήματα να επιχειρούν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Την ίδια ώρα θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν το Αιγαίο προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοΐα ακόμα και μέσα σε λιμάνια.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε αρκετές περιοχές θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις.

Χιόνισε στα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Κοντά στο μηδέν οι θερμοκρασίες στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και οι πρώτες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν και στον Χορτιάτη ενώ τα πρώτα χιόνια έκανα την εμφάνιση τους και στο Ωραιόκαστρο

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα ενώ και τα οχήματα του δήμου είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Δείτε την εξέλιξη του καιρού Live

Χιονοπτώσεις στα Τζομέρκα και το Μέτσοβο

Παράλληλα αργά το απόγευμα του Σαββάτου χιόνι έπεσε στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου.

Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της. Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο. Άμεση είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ντυμένος στα λευκά ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά

Πυκνό χιόνι έπεσε α και στο Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες. Το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα δέκα εκατοστά και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά είναι ντυμένος στα λευκά. Χιόνι πέφτει στον Άγγιστρο και στην Άνω Βροντού. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε εγρήγορση και νωρίς το πρωί της Κυριακήςθα σταλούν εκχιονοστικά μηχανήματα στις περιοχές που καλύφθηκαν από χιόνι.

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στον αυτοκινητόδρομο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας από την χιονόπτωση με αυτοκίνητα να έχουν αποκλειστεί στο δρόμο.

Κοζάνη: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο ορειβατών που έχασαν το προσανατολισμό τους

Αίσιο τέλος με την διάσωση των δύο ορειβατών στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι ορειβάτες έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και γι' αυτό είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην επιχείρηση διάσωσης των δύο ορειβατών οι οποίοι είναι καλά στην υγείας τους, συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με δύο οχήματα οι οποίοι τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ορειβάτες, που είναι καλά στην υγεία τους, είχαν δώσει το στίγμα στις δυνάμεις διάσωσης.

Απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία, έχουν πλήξει και αρκετά λιμάνια της χώρας. Συγκεκριμένα απαγορευτικό απόπλου ισχύει για τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο, ενώ κλειστά παραμένουν τα πορθμεία. Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Επίσης παραμένει κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου από το μεσημέρι στις 12. Αυτή την ώρα η ένταση των ανέμων έχει αυξηθεί και στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Άνεμοι έντασης έως και 8 - 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το Λιμάνι της Τήνου όπου κύματα ύψους μέχρι και 5 μέτρων σφυροκοπούν τον προβλήτα

Πλοίο χτύπησε στο λιμάνι της Πάτρας και ακινητοποιήθηκε

Παρ ολίγον τραγωδία στο λιμάνι της Πάτρας το Σάββατο όταν πλοίο που προσπαθούσε να δέσει στην προβλήτα ευτυχώς συγκρούστηκε με δύο πλοίο και όχι σε καράβι με καύσιμα, όπως αναφέρει το npress.gr

To Hellenic Spirit της ΑΝΕΚ που επιχειρούσε να δέσει στο λιμάνι της Πάτρας, ερχόμενο από Ιταλία, χτύπησε στον κριπιδότοιχο του λιμανού. Το πλοίο δυσκολευόταν να δέσει, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Χτύπησε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας

Το επιβατικό στην προσπάθειά του να δέσει, λίγο έλειψε να χτυπήσει με καράβι με καύσιμα που βρισκόταν στο σημείο. Το πλοίο τελικά χτύπησε στο λιμάνι, δημιουργώντας σοβαρή ζημιά στο πλοίο. Το πλοίο θα αναχωρούσε σε λίγο για Ιταλία, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκε.

Καλλιάνος: «Η κακοκαιρία έφερε εκπλήξεις που δεν τις προέβλεψαν τα μοντέλα»


Προβληματισμένοι οι μετεωρολόγοι από την κακοκαιρία Bettina καθώς δεν περίμεναν να έχει τέτοιο μέγεθος. Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως «τα μοντέλα δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα προκληθεί τόσο σφοδρή κακοκαιρία».

Γύρω στα μεσάνυχτα σημείωσε πως οι χιονοπτώσεις εξακολουθούσαν να πέφτουν και υψόμετρο ακόμη και 200 μέτρων, ενώ χιόνια είδαν και μεγάλες πόλεις σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

Η ανάρτηση Καλλιάνου
«Το ήξερα ότι η κακοκαιρία αυτή θα φέρει εκπλήξεις που δεν τις προβλέπουν τα μοντέλα και μάλιστα σας το είχα πει εδώ και 2 μέρες.

Χθες διαφώνησα κάθετα με τις προβλέψεις που έλεγαν ότι θα χιονίσει στη βόρεια Ελλάδα από τα 500-700 μέτρα και υψηλότερα ή ότι οι άνεμοι θα έφταναν τα 7-8 μποφόρ. Είχα πει ότι θα έχουμε εκπλήξεις και ότι τα χιόνια δεν θα εκδηλωθούν το βράδυ, αλλά από το απόγευμα και οι ριπές των ανέμων θα έφταναν και τα 10 μποφόρ.

Πράγματι, στην Κεντρική Μακεδονία, αυτή την ώρα, χιονίζει μέχρι και στο Κιλκίς σε υψόμετρο μόλις 200 μέτρα ενώ στη Δυτική Μακεδονία χιόνιζε σε μεγάλες πόλεις από τις απογευματινές ώρες σήμερα.

Στη Φλώρινα, στις 13.10 μμ η θερμοκρασία ήταν στους 13°C και στις 16.10 μμ ήταν στους 0,5°C. Επίσης, η μείωση της βαρομετρικής πίεσης μέσα σε 24 ώρες άγγιξε τα 17-18 mbar σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα το φαινόμενο να χαρακτηρίζεται ορθώς ως μετεωρολογική βόμβα.

Πάντως, όποια φαινόμενα και αν εκδηλώθηκαν ή εκδηλωθούν, αυτό που είναι πιο σημαντικό/επικίνδυνο στην συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι οι άνεμοι που οι ριπές τους ξεπέρασαν σε πολλούς σταθμούς τα 100 km/h (οριακά άνω των 10 μποφόρ) και μάλιστα έφτασαν ακόμα και στα 118 km/h στις Κυκλάδες, δηλαδή στα 11 μποφόρ.

Ολα τα παραπάνω σας τα αναφέρω, όχι για να μου πει κάποιος μπράβο. Το αντίθετο, δεν επιθυμώ το χάϊδεμα αυτιών. Τη δουλειά μου κάνω. Υπάρχουν και φορές που δεν έχω πετύχει ακριβώς μια μεταβολή του καιρού.

Τα αναφέρω όμως γιατί, πράγματι, η συγκεκριμένη κακοκαιρία έκρυβε πολλές εκπλήξεις που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης και επιστημονικής συζήτησης και που τα περισσότερα μοντέλα πρόγνωσης ούτε καν τις "αχνό-είδαν"».

Φλώρινα: Μαγικές εικόνες μέσω της Live κάμερας από τη χιονισμένη πόλη

Οι εικόνες που μεταδίδοντα από την live κάμερα στη Φλώρινα (στο ποτάμι) είναι μαγικές.

Έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε όχι μόνο στα ορεινά της Φλώρινας, αλλά και μέσα στην πόλη.

Δείτε εδώ: LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Έντονη κατά διαστήματα ήταν η χιονόπτωση το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη της Φλώρινας.

Αποτέλεσμα ήταν να «ντυθεί» στα λευκά για πρώτη φορά φέτος η πόλη.

Ακόμα πιο έντονη η χιονόπτωση στους ορεινούς οικισμούς, ενώ η θερμοκρασία από τους 12-13 βαθμούς που ήταν το μεσημέρι υποχώρησε στους -1 – 0 βαθμούς Κελσίου αυτήν την ώρα.

Σχετικές ειδήσεις