ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στο Λεωνίδιο: Κλειστά τα σχολεία και μικροζημιές σε κτίρια - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμός στο Λεωνίδιο: Κλειστά τα σχολεία και μικροζημιές σε κτίρια - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι
INTIME

Φόβοι από τον σεισμό των 4.8 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο με τα σχολεία να παραμένουν για λόγους ασφαλείας κλειστά - Ο Αντιδήμαρχος Κυνουρίας και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Newsbomb.gr - Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Αναστάτωση προκάλεσε το πρωί της Τρίτης 16 Ιανουαρίου ο σεισμός των 4.8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Λεωνίδιο. Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική και την Πελοπόννησο με τους κατοίκους των περιοχών να «πιάνονται» στον ύπνο τους και να τρομάζουν.

Μετά τα 4.8 Ρίχτερ ακολούθησαν ακόμα δέκα μετασεισμοί στον Αργολικό Κόλπο από 2 μέχρι 3.3 Ρίχτερ.

Τα σχολεία του Δήμου Ν. Κυνουρίας έκλεισαν με απόφαση του Δημάρχου. Ο αντιδήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Καμβύσης Ηλίας-Νικόλαος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί μικροζημιές και όχι κάτι που να προκαλεί ανησυχία.

«Μέχρι τώρα καμία ζημιά εκτός από σοβάδες και μικροπράγματα. Έκανε όμως στις 07:10 το πρωί έναν τελευταίο σεισμό δυνατό. Για την ασφάλεια των παιδιών αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τα σχολεία για σήμερα καθώς σημειώνονταν συνεχώς σεισμοί από τις 06:00 έως τις 07:00», είπε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Κυνουρίας.

Χουλιάρας στο Newsbomb.gr - «Είναι νωρίς να μιλάμε για κύριους σεισμούς»

Ο σεισμός αυτός ήρθε μετά από μια σειρά μικρότερων σεισμών στον Αργολικό κόλπο. Για την ακολουθία αυτή αλλά και για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό μίλησε στο Newsbomb.gr o διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ 16 χιλιόμετρα του Λεωνιδίου σε απόσταση 101 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Αθηνών σε θαλάσσιο χώρο» ανέφερε αρχικά ο κ. Χουλιάρας για το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Σχετικά με τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις που έγιναν στον Αργολικό Κόλπο ο σεισμολόγος ανέφερε: «Υπάρχουν σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι νωρίς να μιλάμε για κύριους σεισμούς. Παρακολουθούμε την ακολουθία των σεισμών που είναι σε εξέλιξη».

Παπαδόπουλος για σεισμό στο Λεωνίδιο - «Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε»

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του, σχολιάζοντας τα πρωινά Ρίχτερ, σημείωσε πως «Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε».

«Aν και βρίσκομαι στην Ιαπωνία βλέπω πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί. Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.»

Λέκκας: Πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός στο Κρανίδι ήταν ο κύριος

Τη σεισμική ακολουθία που προηγήθηκε μέχρι τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Κρανίδι περιέγραψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, τονίζοντας ότι παρακολουθείται η σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή.

Γκανάς:«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε ο κ. Γκανάς.

«Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις