ΕΛΛΑΔΑ

Διδυμότειχο: Μελανιασμένη έφτασε η 9χρονη στο νοσοκομείο - Κατέληξε από επιθετικό στρεπτόκοκκο

Διδυμότειχο: Μελανιασμένη έφτασε η 9χρονη στο νοσοκομείο - Κατέληξε από επιθετικό στρεπτόκοκκο

Οι γιατροί έκαναν ΚΑΡΠΑ και μαλάξεις στην 9χρονη, προχώρησαν στη διασωλήνωσή της και ήταν έτοιμοι να την διακομίσουν στη ΜΕΘ ενηλίκων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Όμως, δεν πρόλαβαν λόγω του επιθετικού στρεπτόκοκκου

Από επιθετικό στρεπτόκοκκο και βαριά πνευμονία κατέληξε η 9χρονη στο Διδυμότειχο, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν. Το 9χρονο κοριτσάκι διακομίσθηκε το πρωί της Δευτέρας με ασθενοφόρο στα επείγοντα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, με πυρετό και πνευμονία. Οι γιατροί περιγράφουν μια εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση του παιδιού, καθώς η 9χρονη έφτασε μελανιασμένη και έχοντας ήδη υποστεί ανακοπή.

Οι γιατροί έκαναν ΚΑΡΠΑ και μαλάξεις στην 9χρονη, προχώρησαν στη διασωλήνωσή της και ήταν έτοιμοι να την διακομίσουν στη ΜΕΘ ενηλίκων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Όμως, δεν πρόλαβαν… Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές των γιατρών, η 9χρονη άφησε την τελευταία της πνοή.

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο της 9χρονης από στρεπτόκοκκο

«Σχετικά με τον επισυμβάντα ξαφνικό θάνατο 9χρονου κοριτσιού στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου:

Περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων.
Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν. Διδυμοτείχου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το γεγονός και τα συλλυπητήρια στους γονείς και συγγενείς της θανούσης 9χρονης».

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται - Ποια τα συμπτώματά του

Η μετάδοση γίνεται με επαφή με τον πάσχοντα, με τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή με τυχόν τραύμα. Διασπορά παρατηρείται έως 3 εβδομάδες από τη μόλυνση (λήψη αντιβίωσης διακόπτει τη μετάδοση μετά 24 ώρες). Η μετάδοση γίνεται ακόμη και αν ο πάσχων ή ο φέρων το βακτήριο είναι ασυμπτωματικός.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) . Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).