ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορία των 13 στην Κρήτη: «Φάμπρικα» με «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω money mule

Συμμορία των 13 στην Κρήτη: «Φάμπρικα» με «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω money mule
Φωτ.: Unsplash

Πολύμηνη ήταν η έρευνα της αστυνομίας για την εγκληματική οργάνωση 

Μετά από πολύμηνη έρευνα η αστυνομία εντόπισε συμμορία, η οποία νομιμοποιούσε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες κατά συρροή.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, μεγάλη υπόθεση money mule στην Κρήτη εντόπισε η Αστυνομία με εγκληματικό δίκτυο που «ξέπλενε» μαύρο χρήμα το οποίο προέκυπτε από ηλεκτρονικές απάτες. Η αστυνομία ανακοίνωσε το απόγευμα την εξιχνίαση της υπόθεσης με 11 απάτες και 13 κατηγορούμενους ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από το κόλπο κρύβεται και πάλι ο 33χρονος άνδρας που σχετίζεται με τοπικό παράγοντα στο Ηράκλειο ο οποίος είχε συλληφθεί ξανά πριν από μερικούς μήνες και κρατείτο αλλά αφέθηκε και πάλι για υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες.

Πώς λειτουργούσε το σύστημα

Αστυνομικές πηγές λένε ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίοδο της δράσης του 33χρονου ο οποίος σκέφτηκε το ευφυές κόλπο να ξεπλύνει το χρήμα από τις απάτες στέλνοντας εμβάσματα σε τρίτα πρόσωπα που είχε στρατολογήσει. Τα πρόσωπα αυτά έχοντας ανάγκη και παίρνοντας μια μικρή «μίζα» έκαναν ανάληψη των χρημάτων και παρέδιδαν τα χρήματα στους «συνδέσμους» με τον «εγκέφαλο», αναφέρει το neakriti.gr.

Έτσι είχε κατορθώσει να διακινήσει ο 33χρονος εμβάσματα ύψους 118.000 ευρώ και να έχουν επιστρέψει σε εκείνον μετρητά και «καθαρά» από την παράνομη υπεξαίρεσή τους.

Τι είναι η μέθοδος money mule

Το money mule είναι μια διεθνής μέθοδος απατεώνων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που όμως τοπικά στην Κρήτη φέρεται να «πιάνεται» πρώτη φορά.

Ο 33χρονος έστελνε εμβάσματα σε τρίτα πρόσωπα, κυρίως νεαρής ηλικίας και έχοντας ανάγκη είχαν παραχωρήσει κάρτες, pin και web banking. Εν συνεχεία έκαναν ανάληψη των χρημάτων και τα έστελναν στον «εγκέφαλο».

Η αστυνομία στην Κρήτη χρειάστηκε να παρακολουθήσει πολλούς μήνες τις ύποπτες κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για να φτάσει στο σχηματισμό της δικογραφίας με τη συμμορία των 13.