ΕΛΛΑΔΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Σε Υποναύαρχο προήχθη ο διοικητής της επιχείρησης «Ασπίδες», Βασίλης Γρυπάρης

Ερυθρά Θάλασσα: Σε Υποναύαρχο προήχθη ο διοικητής της επιχείρησης «Ασπίδες», Βασίλης Γρυπάρης
EUROKINISSI.

Προαγωγή για τον διοικητή της επιχείρησης «Ασπίδες», Βασίλη Γρυπάρη.

Στο πλαίσιο των έκτακτων κρίσεων ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστοποιήθηκε σήμερα (03/03) μετά τη 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων που έλαβε χώρα εχθές (02/03) ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλης Γρυπάρης προήχθη στον βαθμό του Υποναυάρχου.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, αμφότεροι οι διοικητές της ελληνικής και της ιταλικής αποστολής (Στέφανο Κονσταντίνο) φέρουν τον βαθμό του Υποναυάρχου.

Παράλληλα, προήχθησαν στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων:

  1. Αρχιπλοίαρχο Μπότσα Φώτιο.
  2. Αρχιπλοίαρχο Χατζόπουλο Θεοχάρη.
  3. Αρχιπλοίαρχο Γρυπάρη Βασίλειο.
  4. Αρχιπλοίαρχο Αγγουρά Γεώργιο.
  5. Αρχιπλοίαρχο (Μ) Τσαμίλη Σωτήριο.
  6. Αρχιπλοίαρχο (Μ) Βασιλογιαννακόπουλο Βασίλειο.

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό διατήρησε «στον αυτόν βαθμό», τον Αρχιπλοίαρχο Ζαφειρίου Νικόλαο.

Στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα της Ερυθράς Θάλασσας συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ, το στρατηγείο στη Λάρισα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Ύδρα»

Η ελληνική Φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της ναυτικής δύναμης της Ελλάδας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην εθνική άμυνα και την προάσπιση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Η «Ύδρα» είναι η πρώτη φρεγάτα από την σειρά των φρεγατών τύπου MEKO 200HN, που έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί με τεχνολογίες που της επιτρέπουν να εκτελεί πληθώρα αποστολών.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Μήκος: Η φρεγάτα έχει συνολικό μήκος περίπου 117 μέτρα.

Πλάτος: Το πλάτος της είναι περίπου 14,8 μέτρα.

Εκτόπισμα: Το πλήρες εκτόπισμα της φρεγάτας φθάνει τις 3.200 τόνους.

Προώθηση: Εξοπλισμένη με 2 ατμοτουρμπίνες και 2 δίζυγα diesel γεννήτριες, προσφέρει τη δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες και μεγάλη αυτονομία.

Ταχύτητα: Μέγιστη ταχύτητα περί τους 31 κόμβους.

Αυτονομία: Έχει την ικανότητα να παραμένει σε επιχειρήσεις για περισσότερες από 4.500 ναυτικά μίλια χωρίς ανεφοδιασμό.

Δυνατότητες:

Εξοπλισμός: Η φρεγάτα «Ύδρα» φέρει εξελιγμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων επιφανείας – επιφανείας και επιφανείας – αέρος, πυροβόλων, τορπιλών και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για αντιμετώπιση αεροπορικών, επιφανειακών και υποβρύχιων απειλών.

Αντιαεροπορική Άμυνα: Διαθέτει ικανότητες για την προστασία από αεροπορικές επιθέσεις με τη χρήση προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Αντιπλοϊκός Πόλεμος: Εξοπλισμένη με ισχυρά πυροβόλα και πυραύλους, η «Ύδρα» μπορεί να αντιμετωπίσει εχθρικά πλοία.

Αντιυποβρυχιακός Πόλεμος: Διαθέτει εξοπλισμό και αισθητήρες για την ανίχνευση και καταστροφή υποβρυχίων.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος: Είναι εξοπλισμένη με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών απειλών και την προστασία από εχθρικές ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Λοιπά Χαρακτηριστικά:

Η φρεγάτα «Ύδρα» έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί ποικίλες αποστολές, συμπεριλαμβανομένων περιπολιών, αναγνώρισης, επιτήρησης και διάσωσης, προσφέροντας πολυεπίπεδη ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πλήρωμα: Φιλοξενεί ένα πλήρωμα περίπου 200 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών, εκπαιδευμένων να εκτελούν υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις.

Διεθνείς Αποστολές: Η φρεγάτα «Ύδρα» έχει συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς αποστολές και ασκήσεις, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα και συνεισφέροντας στην περιφερειακή ασφάλεια.

Η φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί ένα πρότυπο τεχνολογικής προόδου και στρατηγικής ικανότητας για το Πολεμικό Ναυτικό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εθνική άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Σχετικές ειδήσεις