ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Το βίντεο με τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Το βίντεο με τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα
EUROKINISSI.

φρεγάτα «Ύδρα» απέπλευσε λίγο πριν από τις 22:00 (26/02) από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα «Ύδρα» θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αποφασίσθηκε από το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρώτος προορισμός της φρεγάτας θα είναι ο ναύσταθμος της Κρήτης όπου και θα παραμείνει για μερικές ώρες. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ, το στρατηγείο στη Λάρισα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Νίκος Δένδιας: «Ιστορικά, το Πολεμικό Ναυτικό ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις»

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε κατά την επίσκεψη στη φρεγάτα «Ύδρα» λίγο πριν από την έναρξη του ταξιδιού της, πως «η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα, με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα.

Έχω εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν τη συμμετοχή μας και κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους. Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις».

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό, ανέφερε πως «με τη συμμετοχή στην επιχείρηση “Ασπίδες”, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση “Ασπίδες” στην οποία συμμετέχετε, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας».

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Ύδρα»

Η ελληνική Φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της ναυτικής δύναμης της Ελλάδας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην εθνική άμυνα και την προάσπιση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.

Η «Ύδρα» είναι η πρώτη φρεγάτα από την σειρά των φρεγατών τύπου MEKO 200HN, που έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί με τεχνολογίες που της επιτρέπουν να εκτελεί πληθώρα αποστολών.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Μήκος: Η φρεγάτα έχει συνολικό μήκος περίπου 117 μέτρα.

Πλάτος: Το πλάτος της είναι περίπου 14,8 μέτρα.

Εκτόπισμα: Το πλήρες εκτόπισμα της φρεγάτας φθάνει τις 3.200 τόνους.

Προώθηση: Εξοπλισμένη με 2 ατμοτουρμπίνες και 2 δίζυγα diesel γεννήτριες, προσφέρει τη δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες και μεγάλη αυτονομία.

Ταχύτητα: Μέγιστη ταχύτητα περί τους 31 κόμβους.

Αυτονομία: Έχει την ικανότητα να παραμένει σε επιχειρήσεις για περισσότερες από 4.500 ναυτικά μίλια χωρίς ανεφοδιασμό.

Δυνατότητες:

Εξοπλισμός: Η φρεγάτα «Ύδρα» φέρει εξελιγμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων επιφανείας – επιφανείας και επιφανείας – αέρος, πυροβόλων, τορπιλών και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για αντιμετώπιση αεροπορικών, επιφανειακών και υποβρύχιων απειλών.

Αντιαεροπορική Άμυνα: Διαθέτει ικανότητες για την προστασία από αεροπορικές επιθέσεις με τη χρήση προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Αντιπλοϊκός Πόλεμος: Εξοπλισμένη με ισχυρά πυροβόλα και πυραύλους, η «Ύδρα» μπορεί να αντιμετωπίσει εχθρικά πλοία.

Αντιυποβρυχιακός Πόλεμος: Διαθέτει εξοπλισμό και αισθητήρες για την ανίχνευση και καταστροφή υποβρυχίων.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος: Είναι εξοπλισμένη με σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών απειλών και την προστασία από εχθρικές ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Λοιπά Χαρακτηριστικά:

Η φρεγάτα «Ύδρα» έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί ποικίλες αποστολές, συμπεριλαμβανομένων περιπολιών, αναγνώρισης, επιτήρησης και διάσωσης, προσφέροντας πολυεπίπεδη ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πλήρωμα: Φιλοξενεί ένα πλήρωμα περίπου 200 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών, εκπαιδευμένων να εκτελούν υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις.

Διεθνείς Αποστολές: Η φρεγάτα «Ύδρα» έχει συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς αποστολές και ασκήσεις, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα και συνεισφέροντας στην περιφερειακή ασφάλεια.

Η φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί ένα πρότυπο τεχνολογικής προόδου και στρατηγικής ικανότητας για το Πολεμικό Ναυτικό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εθνική άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Σχετικές ειδήσεις