ΕΛΛΑΔΑ

Μηνιγγίτιδα: Βελτιωμένη η κατάσταση του 20χρονου φοιτητή - Χορηγείται αντιβίωση σε 3.000 άτομα

Μηνιγγίτιδα: Βελτιωμένη η κατάσταση του 20χρονου φοιτητή - Χορηγείται αντιβίωση σε 3.000 άτομα

Ο νεαρός φοιτητής στην Πάτρα συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ενώ γίνεται προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο ιός 

Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση της υγείας του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα, που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα πριν από λίγες ημέρες.

Ο νεαρός, ο οποίος αποτελεί το τρίτο κρούσμα στην φοιτητική κοινότητα της πόλης, που προσβάλλεται από τον ιό, συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Ο 20χρονος σύμφωνα με πληροφορίες του Patrasevents έμενε στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ ταυτόχρονα είναι και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα γειτονικού σωματείου. Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές από το νοσοκομέιο Πατρών, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια να τον ξυπνήσουν από την καταστολή.

Τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Πάτρα μέσα σε σχεδόν δύο μήνες μεταξύ των φοιτητών της πόλης σήμαναν συναγερμό και στον ΕΟΔΥ, κλιμάκιο του οποίου έσπευσε στην πόλη και αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη με την 6η ΥΠΕ και τις αρχές της Πάτρας να χορηγηθούν αντιβιοτικά σε επαφές του φοιτητή και να εμβολιαστούν τα άτομα από τον στενό κύκλο τόσο του 20χρονου όσο και των άλλων δύο κρουσμάτων.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί 20 άτομα, κατά της μηνιγγίτιδας, ενώ ξεκίνησε η χορήγηση αντιβιοτικών χημικών φαρμάκων σε τουλάχιστον 3.000 επαφές των τριών φοιτητών, με την διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Τέταρτη.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της μηνιγγίτιδας

Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου Β γίνεται με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη, ενώ υπάρχουν περιστάσεις κατά τις οποίες μπορεί να προκαλέσει ενδημική έξαρση αλλά και επιδημία, σύνηθως σε συνθήκες όταν οι άνθρωποι ζουν σε κοινόβια.

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι φοιτητές, κυρίως όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, καθώς και παιδιά που ζουν σε ιδρύματα.

Οι αρχές θέλουν να προλάβουν τον μεγάλο συνωστισμό που θα φέρει το καρναβάλι της Πάτρας, καθώς ναι μεν ο ιός δεν είναι τόσο μεταδοτικός, ωστόσο οι συνθήκες συγχρωτισμού τον ευνοούν.

Να σημειωθεί ότι τα τρία κρούσματα δεν είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ τους, που σημαίενι ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρουν τον ιό μεταδίδοντάς τον.