ΕΛΛΑΔΑ

Σχολικός Εκφοβισμός: Αυξάνονται τα περιστατικά μπούλινγκ - 97% των μαθητών φοβούνται να μιλήσουν

Σχολικός Εκφοβισμός: Αυξάνονται τα περιστατικά μπούλινγκ - 97% των μαθητών φοβούνται να μιλήσουν
pixels

Τρομακτικά τα στοιχεία για τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τους μαθητές που δέχονται μπούλινγκ σε σχολικό περιβάλλον συνήθως λόγω της εμφάνισής τους.

Ο τσαμπουκάς, το ανήθικο λεξιλόγιο ακόμα και η χειροδικία είναι τρία από τα συνήθη χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα, με τους μαθητές να μην μιλάνε κάθε φορά που γίνονται θύματα επειδή φοβούνται.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μαθήτριας στον Alpha η οποία αποκαλύπτει «Ήταν μια παρέα κοριτσιών, έξι άτομα περίπου που μου την μπαίνανε, με τσαμπουκά. Είχε φτάσει στην τελική ευθεία. Με μάντρωσαν στο πίσω μέρος του σχολείου. Η καθηγήτριά μας με είδε να κλαίω. Της μίλησα. Την επόμενη μέρα είχα φύγει από το σχολείο»

Σύμφωνα με έρευνα από το Χαμόγελο του παιδιού για τον σχολικό εκφοβισμό το 2023 και 2024 ένα στα τρία παιδιά έχει δεχθεί εκφοβισμό, εκ των οποίων το 1/2 βρίσκεται στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Αττικής. Ένα στα τέσσερα παιδιά αισθάνεται ότι στο σχολείο δεν μαθαίνει να μην εκφοβίζει.

Σοκαριστικό είναι ότι το 97% των παιδιών που έπεσαν θύμα μπούλινγκ δεν το ανέφεραν καν σε εκπαιδευτικούς είτε επειδή φοβήθηκαν μην γίνει χειρότερη η κατάσταση είτε επειδή πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία πλατφόρμας για μαθητές και γονείς όπου θα αναφέρουν περιστατικά μπούλινγκ τα οποία θα εξετάζονται εξονυχιστικά.

Σχέδιο - γροθιά στον σχολικό εκφοβισμό - Πώς θα «χτυπηθεί» το bullying

Σύμφωνα με τη Real, με ειδικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, προωθείται άμεσα ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά μόνο για επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς, ενώ θα προηγηθεί καμπάνια εθνικής εμβέλειας μέσω της τηλεόρασης αλλά και του TikTok, με μηνύματα κατά της σχολικής βίας και με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταγγελίες θα πρέπει να γίνονται επώνυμα, καθώς σε πρώτη φάση τουλάχιστον θέλουν να «τρέξει» το σύστημα με πλήρη στοιχεία του προσώπου που κάνει την καταγγελία που θα αναγράφεται στην πλατφόρμα, ώστε να υπάρξει εξοικείωση και υπευθυνότητα.