ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής διαγωνισμός ραδιοερασιτεχνών αφιερωμένος στο σμήνος ανθελονοσιακού πολέμου

Διεθνής διαγωνισμός ραδιοερασιτεχνών αφιερωμένος στο σμήνος ανθελονοσιακού πολέμου

Το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς συλλόγου ραδιοερασιτεχνών 5ος Ωκεανός  (5th Ocean Club) και το ελληνικό τμήμα αυτού, διοργανώνουν αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς, τον δέκατο ελληνικό διεθνή ραδιοερασιτεχνικό διαγωνισμό (award), ο οποίος είναι αφιερωμένος στο σμήνος ανθελονοσιακού πολέμου που μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο πρόσφεραν σημαντικό έργο στην καταπολέμηση της ελονοσίας. Δεν μπορούν όμως να αγνοηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του DDT, στην πανίδα και χλωρίδα του τόπου, με το οποίο ψέκαζαν τα αεροπλάνα (Stearman).

Η χορήγηση του ειδικού διακριτικού στους 4 έλληνες ραδιοερασιτέχνες που θα ενεργοποιήσουν το διαγωνισμό, έγινε με την ΑΠ 305143/7-3-2014 απόφαση της ΑΠΥ Πειραιά και νήσων με συναίνεση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ιστορικό:

Ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η Ελλάδα κατά την περίοδο του πολέμου και μετά από αυτόν ήταν η ελονοσία - Malaria (ασθένεια που μεταδίδεται απ τα κουνούπια), ήταν αναμφισβήτητα η πιο δυνατή πρόκληση για τη δημόσια υγεία στις χώρες πέριξ της Μεσογείου και όχι μόνο. Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος του μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Τα κουνούπια μολύνονται από ασθενείς με παρασιταιμία. Με την έλλειψη φαρμάκων είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ασθένεια.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση η UNRRA εγκαθίσταται στην Ελλάδα, και προμηθεύεται 18 αεροσκάφη Boeing-Stearman PT-17 με σκοπό τον ψεκασμό με εντομοκτόνο DDT πάνω από ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας. Τον Φεβρουάριο του 1946 το Σμήνος Ανθελονοσιακού Πολέμου (46ΣΑΠ – 46 SAP) με τα 18 αεροσκάφη εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Το καλοκαίρι του 1946 το σμήνος άρχισε τους ψεκασμούς με το επικίνδυνο εντομοκτόνο DDT. Η ελονοσία σχεδόν εξαφανίστηκε από την Ελλάδα το 1947. Το 1948 ενισχύθηκε το σμήνος με ακόμη 32 αεροσκάφη Boeing-Stearman PT-13 Τα 31 από αυτά νηολογήθηκαν ως πολιτικά αεροσκάφη.

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα με το DDΤ, ως μη βιοδιασπώμενο, έχει αθροιστική τοξική δράση και σύντομα εμφανίζονται οι παρενέργειες: θάνατοι ψαριών, πουλιών και διάφορων οργανισμών σε λίμνες και ποτάμια.

Το σμήνος συνεχίζει τη δράση του και μετά το 1951 με λιγότερα αεροσκάφη και σε μικρότερη κλίμακα μέχρι την επίσημη κατάργησή του το 1971.

Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού.

H Ελλάδα έλαβε πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «χώρα ελεύθερη από την ελονοσία» το 1974.

Διεθνής σύλλογος 5ος Ωκεανός (5th Ocean Club)

Το 5th Ocean Club και το ελληνικό τμήμα αυτού ενεργοποιούν τον διαγωνισμό προς τιμήν του ΣΑΠ (SAP). Απαριθμεί σήμερα διεθνώς 650 περίπου μέλη και είναι όλοι ραδιοερασιτέχνες οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την αεροπορία (π.χ. πιλότοι, αλεξιπτωτιστές, μηχανικοί, εκπαιδευτές κ.λπ.).

Έχουμε την τιμή σήμερα να είμαστε 4 έλληνες ραδιοερασιτέχνες μέλη σε αυτό:

Πολύδωρος Σταυρόπουλος SV1AHH #555 (Leader του club για την Ελλάδα), έγινε μέλος τον Οκτώβριο του 2019.

Γεώργιος Πετράκης SV1GGF #556 (Διευθυντής του project SVIAFA), μέλος από τον Νοέμβριο του 2019.

Σταύρος Παναγιωτόπουλος SV1JFL #614, (Award designer) μέλος από τον Φεβρουάριο 2022.

Γεώργιος Τσιράκης SV1QVA #626, (Award Manager) μέλος από Σεπτέμβριο 2022.

+ Ζαχαρίας Βελίσσαρης SV3GLL/ SK2022 #595, μέλος από τον Σεπτέμβριο του 2020. Απεβίωσε Αύγουστο 2022.

+ Νικόλαος Κουφουδάκης SV1QA/ SK2022 #612, μέλος από τον Φεβρουάριο 2022. Απεβίωσε Δεκέμβριο 2022.

Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε πολύ τους

Κείμενο: Αλέξανδρος Καρατζάς, Ηλίας Κορομπίλης

Φωτογραφίες: United Nations Archives

Σκοπός και αντικείμενο του διαγωνισμού:

Προς τιμήν λοιπόν του σμήνους ανθελονοσιακού πολέμου το ελληνικό τμήμα και το ΔΣ του 5ου Ωκεανού διοργανώνουν διεθνή διαγωνισμό στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες με το Ειδικό Διακριτικό Κλήσης SX46SAP.

Συμμετέχοντες:

Όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες από κάθε επίσημη ραδιοχώρα του πλανήτη.

Οι απανταχού ακροατές (SWL= Short Wave Listeners) των βραχέων (HF), αλλά και ακροατές των VHF - UHF.

Βραβείο:

Με την υποστήριξη της ιστοσελίδας του Hamlog.online και του διεθνούς 5th Ocean Club θα απονέμεται αυτόματα και δωρεάν ηλεκτρονικά έγχρωμο βραβείο (μέγεθος Α4) υψηλής ανάλυσης σε όσους εκπληρώνουν τους όρους του διαγωνισμού (συγκέντρωση 46 βαθμών). Η έκδοση των βραβείων θα γίνεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://hamlog.online/club/5ocean/

Ενεργοποιητές:

Όλα τα μέλη του διεθνούς 5th Ocean Club με leaders τους τέσσερις Έλληνες που είναι μέλη του Club και θα ενεργοποιήσουν τον διαγωνισμό:

Πολύδωρο Σταυρόπουλο SV1AHH (CW)

Γιώργο Πετράκη SV1GGF (FT4 - FT8 - RTTY)

Σταύρο Παναγιωτόπουλο SV1JFL (FT8 – FT4 - RTTY)

Γεώργιο Τσιράκη SV1QVA (SSB)

Διάρκεια διαγωνισμού:

Έναρξη η 15η Απριλίου 2024 (00.00 UTC) και λήξη η 30η Απριλίου 2024 (00.00 UTC).

Διαμορφώσεις εκπομπών:

Φωνή (SSB), CW, FT8, FT4, RTTY.

Μπάντες εκπομπών:

Οι εκπομπές με το Ειδικό Διακριτικό Κλήσης SX46SAP θα γίνονται στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες στα βραχέα κύματα (HF), VHF, UHF,

{160Μ, 80M, 40M, 30M, 20M, 17M, 15M, 12M, 10M, 6M, 2M and 70CM},

Απονομή βραβείου - Βαθμολογία:

Ο απαιτούμενος αριθμός βαθμών που πρέπει να συγκεντρωθούν για να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του βραβείου (διπλώματος) είναι 46.

Για κάθε ραδιοεπαφή (QSO) ή για λήψη από ακροατές (SWL) με:

  • το ειδικό διακριτικό SX46SAP δίδονται 6 βαθμοί.
  • μέλη του κλαμπ «5th Ocean» δίδεται 3 βαθμούς.

Τα επαναλαμβανόμενα QSO επιτρέπονται μόνο σε διαφορετικές μπάντες και διαφορετικούς τρόπους διαμόρφωσης.

Όλοι οι τύποι ψηφιακών επικοινωνιών (RTTY, PSK, MFSK, SSTV, JT65, FT8, FT4) υπολογίζονται ως ένας τύπος DIGI.

Κάρτες επιβεβαίωσης λήψης (QSL):

Οι κάρτες επιβεβαίωσης λήψης (QSL) θα αποσταλούν, την επόμενη ημέρα δωρεάν ηλεκτρονικά σε όλους τους ραδιοερασιτέχνες που θα έρθουν σε ραδιοεπαφή (QSO) με το Ειδικό Διακριτικό Κλήσης SX46SAP. Η αποστολή θα γίνεται μέσω των δύο ιστοσελίδων: eQSL και Hamlog.online. Οι επαφές (αρχεία adif) θα αναρτώνται την επόμενη μέρα των επαφών στις ιστοσελίδες eQSL, Hamlog.online, hamclub.ru, QRZCQ.com, QRZ.com, Clublog.org και lotw.arrl.org.

Απαγορευτικός όρος:

Δεν θα παραλαμβάνονται ούτε και θα αποστέλλονται χάρτινες κάρτες μέσω ταχυδρομείου ή Bureau.

Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η αποστολή προς τους ενεργοποιητές :

  • χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο (IBAN, Paypal κ.λπ.)
  • διεθνών ταχυδρομικών κουπονιών (I.R.C.), U.S.D. (green stamps)

Συμπληρωματικοί όροι:

Παρακαλούμε πολύ:

  • όπως τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται από την νομοθεσία και τον κώδικα της διεθνούς ένωσης ραδιοερασιτεχνών,
  • για την υπομονή όλων των συμμετεχόντων στις περιπτώσεις που δεν ακούγονται από τους ενεργοποιητές του διαγωνισμού, λόγω πολλών ταυτόχρονων εκπομπών στην ίδια συχνότητα,
  • να αποφεύγονται οι συντονισμοί και οι δοκιμές στη συχνότητα εκπομπής του SX46SAP γιατί δεν θα είναι δυνατή η λήψη των σταθμών που θέλουν να συμμετάσχουν και θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση,
  • η συντομία στη συνομιλία θα είναι χαρά για όσους θα αναμένουν,
  • μην χρησιμοποιείτε υπολογιστή στη διαμόρφωση CW,
  • όπως αναζητήσετε τις οδηγίες για την εύρεση μελών του 5ου Ωκεανού που εκπέμπουν εκείνη τη στιγμή online, στη διεύθυνση:

http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/5_17.html

εναλλακτικά μπορούν να ακολουθηθούν οι οδηγίες που αναγράφονται στη διεύθυνση: http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/online-spots-ha8tks.html

Η υπομονή σας και η τήρηση των όρων θα είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμάς.

Πολλές ευχαριστίες από την ομάδα ενεργοποίησης.

Για πληροφορίες και παρατηρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού υπεύθυνος θα είναι ο κ. Πολύδωρος Σταυρόπουλος (SV1AHH):

email: sv1ahh@yahoo.gr