ΕΛΛΑΔΑ

Άκης Πάνου: Ο φόνος του συντρόφου της κόρης του, η ισόβια καταδίκη και ο θάνατος του

Άκης Πάνου: Ο φόνος του συντρόφου της κόρης του, η ισόβια καταδίκη και ο θάνατος του

Όταν ο σπουδαίος λαϊκός συνθέτης, Άκης Πάνου, σκότωσε τον σύντροφο της κόρης του

Ένας από τους τους πιο σπουδαίους λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές, έγινε φονιάς για χάρη της κόρης του, ο λόγος για τον Άκη Πάνου.

Το 1997 η κόρη του τραγουδοποιού, Ελευθερία, εξαφανίστηκε από το σπίτι, αναγκάζοντας τον πατέρα της, που απέφευγε τη δημοσιότητα, να βγει με τις πιτζάμες του στα τοπικά κανάλια της Ξάνθης, αναζητώντας την θυγατέρα του.

Αν και ο Άκης Πάνου έκανε λόγο για απαγωγή, όλοι πίστευαν, πως ήξερε, που βρισκόταν η κόρη του. Έτσι, όταν αμέσως μετά την εκπομπή, η μικρή του τηλεφώνησε, επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες του. Η κόρη του είχε εγκαταλείψει την οικογένειά της και βρισκόταν στο σπίτι του αγαπημένου της, Σωτήρη Γιαλαμά. Στο άκουσμα της είδησης, ο συνθέτης έγινε έξαλλος καθώς θεωρούσε ότι, σύμφωνα με τις δικές του προσωπικές αρχές, μια τέτοια πράξη ήταν ανεπίτρεπτη.

Η κόρη του, η οποία είχε εγκαταλείψει το σπίτι της οικογένειας, τελικά γύρισε πίσω. Όλοι πίστευαν πως το ζήτημα είχε λήξει. Μέχρι τη στιγμή που ο σύντροφός της βγήκε στα κανάλια προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη στάση του γνωστού στιχουργού.
Μπορεί να μην έδειξε το πρόσωπό του, καθώς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν με γυρισμένη την πλάτη, ωστόσο τα λεγόμενά του έδειχναν σε ποιον απευθύνεται. «Ο πατέρας της θεωρεί ότι είμαι ένας μπράβος, ενώ η μητέρα της δεν με θέλει επειδή είμαι σε διάσταση με την πρώην σύζυγό μου και έχω παιδί», εξήγησε μεταξύ άλλων, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τον Άκη Πάνου.

Η Ελευθερία αν και είχε επιστρέψει στο σπίτι της οικογένειας, συνέχισε να έχει επαφές με τον σύντροφό της. Την 1η Αυγούστου του 1997, ο Σωτήρης Γιαλαμάς αποφάσισε να κάνει μια κίνηση που τελικά έμελλε να του στοιχίσει τη ζωή. Ο άνδρας έφτασε στο σπίτι της ελευθεριας η οποία βρισκόταν ήδη στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης της, για να λήξουν από κοντά την παρεξήγηση με τον πατέρα της.

Όταν, όμως, έφτασε στο κατώφλι της οικίας του Άκη Πάνου ο συνθέτης εξοργίστηκε και του ζήτησε να φύγει. Εκείνος δεν τον άκουσε και ο διάσημος στιχουργός πήρε το 45αρι όπλο που είχε στο σπίτι του και πυροβόλησε τρεις φορές τον Γιαλαμά. Η τελευταία σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι. Ο σύντροφος της κόρης του πέθανε ακαριαία.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στη χώρα, με όλες τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια να ασχολούνται συνεχώς με τον φόνο που διέπραξε ο διάσημος στιχουργός. Η δίκη του Άκη Πάνου πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1998. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον σύντροφο της κόρης του αλλά να τον εκφοβίσει.

Τα λόγια του, ωστόσο, δεν έπεισαν ούτε την κόρη του, ούτε τους δικαστές της υπόθεσης οι οποίοι δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασαν σε ισόβια.

Μετά την καταδίκη του, ο Άκης Πάνου μεταφέρθηκε στις φυλακές Κομοτηνής. Λίγους μήνες αργότερα, διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο και στις 7 Απριλίου του 1999 διατάχθηκε η αναστολή της ποινής του, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του.

Στις 7 Απριλίου 2000 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών στα Πατήσια. Στην κηδεία έδωσε το παρόν πλήθος κόσμου αλλά και αρκετοί καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού. Από την τελετή έλειπε μόνο η κόρη του, Ελευθερία, η οποία μεγάλωνε πια τον γιο που δεν πρόλαβε να γνωρίσει ποτέ του το θύμα του Άκη Πάνου.