ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Ελέφαντες, ρινόκεροι και γιγαντόσωμοι ταύροι ζούσαν πριν από 100.000 χρόνια στον Πηνειό

Λάρισα: Ελέφαντες, ρινόκεροι και γιγαντόσωμοι ταύροι ζούσαν πριν από 100.000 χρόνια στον Πηνειό
Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Λάρισα

Οι πρόσφατες πλημμύρες στον Πηνειό φαίνεται πως έφεραν στην επιφάνεια νέο υλικό από εκείνες προϊστορικές περιόδους 

Εντυπωσιάζουν τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Λάρισα και αφορούν στην άγνωστη προϊοστορία της πανίδας της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί απολιθώματα ζώων της Αφρικής που έζησαν πριν από 100.000 χρόνια όπως ελέφαντες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι και γιγαντόσωμοι ταύροι.

«Ο γνωστός μας αφρικανικός ελέφαντας έχει ύψος περίπου δύο μέτρα ενώ ο ελέφαντας που ζούσε στη Λάρισα προ δεκάδων χιλιετιών ήταν πάνω από τέσσερα μέτρα. Το ίδιο ίσχυε και για άλλα ζώα όπως ρινόκεροι, ιπποπόταμοι και ταύροι είχαν πολλαπλάσιο μέγεθος από αυτό που έχουν σήμερα» λέει στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας

«Το κλίμα εδώ ήταν τόσο ευνοϊκό για αυτά τα ζώα που αναπτύχθηκαν σε μέγεθος. Όταν το κλίμα άλλαξε πάλι και έπεσαν οι θερμοκρασίες, άλλαξε και η βλάστηση με αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να εξαφανιστούν. Μικρότερα ζώα όπως το άλογο επειδή ήθελαν λιγότερη τροφή επέζησαν. Όμως ένας ελέφαντας με τέσσερα μέτρα ύψος ήθελε περίπου έναν τόνο φαγητό την ημέρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα οστά που φιλοξενούνται προσωρινά στην ιατρική σχολή αναμένουν τον κατάλληλο χώρο για να εκτεθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των ειδικών, που θα δώσουν σημαντικά στοιχεία και για το μέλλον.