ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Τα εγκληματικά λάθη της ΕΛΑΣ

Άγιοι Ανάργυροι: Τα εγκληματικά λάθη της ΕΛΑΣ
Η μητέρα της άτυχης Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της

Όλα όσα κατέθεσαν οι αστυνομικοί για τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων

Οι περιγραφές των αστυνομικών αποτυπώνουν την αδράνεια και την αδιαφορία τη στιγμή που η άτυχη 28χρονη, Κυριακή, πέρασε την είσοδο του αστυνομικού τμήματος στους Άγιους Αναργύρους μέχρι τη δολοφονία της από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της.

«Τότε τον ρωτήσαμε γιατί την ώρα που βρισκόταν η Κυριακή στο γραφείο και μας έλεγε για τον δράστη, δεν ήρθε εκείνος να μας εξηγήσει καλύτερα το τι συνέβαινε». Πρόκειται για ένα μέρος από την κατάθεση της 22χρονης αξιωματικού υπηρεσίας στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Έχει μόλις αντικρίσει αιμόφυρτη στο έδαφος την Κυριακή και ζητά… εξηγήσεις από τον φίλο της, που δεν την ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του δράστη.

Η ίδια επί 15 λεπτά μέσα στο τμήμα δεν προσέφερε καμιά βοήθεια στη φοβισμένη 28χρονη, στην οποία απλά πρότεινε να καταθέσει μήνυση.

Τι ζήτησε η Κυριακή

«Μας είπε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να την πάει κάποιο περιπολικό στο σπίτι. Η Μ… (αναφέρει το όνομα της αστυφύλακα Β΄ που εκτελούσε χρέη οδηγού της αστυνόμου) της εξήγησε ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό του Τμήματος να την πάει στο σπίτι της και εγώ της είπα ότι δεν γίνεται να μπει μέσα σε περιπολικό, παρά μόνο αν κληθεί το 100. Εκείνη μας ρώτησε πόση ώρα θα κάνει να φτάσει κάποιο περιπολικό, αν θα αργήσει

Της εξηγήσαμε ότι δεν γνωρίζαμε πόσο χρόνο χρειάζεται ακριβώς να έρθει. Μας είπε ότι θα πάρει εκείνη το 100 και έφυγε με τον άνδρα που ήρθαν μαζί», αναφέρει η αξιωματικός υπηρεσίας, περιγράφοντας όσα ειπώθηκαν την ώρα που η Κυριακή βρισκόταν μέσα στο τμήμα.

Περίπου 4 λεπτά μετά την αποχώρηση, οι αστυνομικοί άκουσαν τις κραυγές της 28χρονης. «Αμέσως μετά εγώ και η Μ… βγήκαμε στο μπαλκόνι, το οποίο κοιτάει στη σκοπιά του τμήματος και είδαμε δύο άτομα πεσμένα στο έδαφος και τον αρχιφύλακα Μ… να στέκεται όρθιος. «Φτάνοντας στη σκοπιά είδα τη γυναίκα που βρισκόταν πριν λίγο στο γραφείο μας, πεσμένη στο έδαφος, μπρούμυτα, και κάτω στο έδαφος να υπάρχει αρκετό αίμα».

Σύμφωνα με την περιγραφή της αξιωματικού υπηρεσίας και τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο σκοπός του τμήματος κοιτούσε τον δράστη χωρίς να του περνάει χειροπέδες. «Είδα τον άνδρα, ο οποίος βρισκόταν καθισμένος να σηκώνει το δεξί του χέρι, κρατώντας ένα μαχαίρι και να το καρφώνει στον λαιμό του. Αμέσως είπα στον αρχιφύλακα Μ… που ήταν πιο κοντά, να του πάρει το μαχαίρι από τα χέρια. Εκείνος του το πήρε, το πέταξε στο έδαφος και εγώ το κλότσησα πιο μακριά», αναφέρει η αξιωματικός.

Ο σκοπός

«Βγήκα από τη σκοπιά και αντίκρισα τη γυναίκα και έναν άλλον άνδρα να βρίσκεται κολλημένος στο σώμα της από πίσω, να περπατούν αργά πλησιάζοντας προς τη σκοπιά, χωρίς να βλέπω καθόλου τα χέρια του. Στη συνέχεια ο έτερος άνδρας απομακρύνθηκε λίγο από τη γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα να κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι, να το τραβάει από την πλάτη της, η γυναίκα να πέφτει κάτω με το πρόσωπο και να βγάζει αίμα από το στόμα και σώμα της», περιγράφει στη δική του κατάθεση ο 48χρονος, σε βάρος του οποίου υπάρχει καταδικαστική απόφαση 8 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα.

«Ξαφνικά η Κυριακή, ενώ μιλούσε ακόμα στο τηλέφωνο, ανέστρεψε πλάτη. Ασυναίσθητα ανέστρεψα και εγώ, αλλά δεν κάναμε πολλά βήματα και τότε ένας άνδρας έπεσε με άλμα επάνω της και άρχισε να τη χτυπάει με μαχαίρι. Εγώ αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω, αλλά εντός λίγων δευτερολέπτων η Κυριακή είχε πέσει αιμόφυρτη πάνω με τον δράστη, ενώ ο δράστης παρόλο που ήταν κάτω δεν άφηνε το μαχαίρι», περιγράφει ο φίλος της Κυριακής στην κατάθεσή του στις Αρχές. Όπως είπε στους αστυνομικούς, διατηρούσε σχέση με την 28χρονη στο σχολείο, όμως για χρόνια είχαν διακόψει την επικοινωνία που ξεκίνησε ξανά πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Η κραυγή της μάνας: «Μιλήστε, είμαστε δυνατές»

Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο τελευταίο «αντίο» που είπαν οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι στην Κυριακή Γρίβα, που δολοφονήθηκε με πέντε μαχαιριές από τον πρώην σύντροφό της μόλις λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Από νωρίς, πλήθος κόσμου, κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα, συγκεντρώθηκε στον ναό του Αγίου Νεκταρίου, στα Άνω Λιόσια, για να αποχαιρετήσει την 28χρονη. Ο σπαραγμός, η θλίψη διαδεχόταν την οργή και ένα τεράστιο «γιατί». Γιατί να χαθεί η Κυριακή, για να την αφήσουν να φύγει από το αστυνομικό τμήμα και να μην την προστατέψουν. Τραγικές φιγούρες οι γονείς και οι συγγενείς της Κυριακής. «Το παιδί μου, το παιδί μου, πού πάτε το παιδί μου;» φώναζε με λυγμούς η μητέρα της. Ο πατέρας της δεν άντεξε και ξέσπασε. «Θανατική ποινή σ’ όποιον το κάνει αυτό στις γυναίκες».

«Θα το έκανε οπουδήποτε»

«Θα το έκανε ούτως ή άλλως, είτε στο σπίτι της είτε στο αστυνομικό τμήμα. Οπουδήποτε… Θα την έβρισκε και θα τη σκότωνε», είπε η μητέρα της μιλώντας στο STAR, λίγο μετά την κηδεία της αγαπημένης της κόρης.

«Δεν είχε το θάρρος να κοιτάξει το κορίτσι μου στα μάτια», είπε σε άλλο σημείο με λυγμούς για τον δολοφόνο του παιδιού της. «Το έκανε ύπουλα, το μαχαίρωσε πισώπλατα. Η ζωή μου όλη ήταν τα παιδιά μου. Γιατί μου άδειασε την αγκαλιά μου;»

Η τραγική μητέρα δεν παρέλειψε να στείλει και το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: «Προσπαθήστε, μιλήστε, είμαστε δυνατές. Καμία άλλη γυναίκα νεκρή με αυτόν τον τρόπο . Παρακαλώ όλες τις γυναίκες: μη ζητάτε τα αυτονόητα. Είναι δικαίωμά μας, είμαστε ίσοι. Δεν μπορεί ο καθένας να βγάζει ένα μαχαίρι και να μας σκοτώνει, να μας χτυπάει, να σηκώνει το χέρι του».

Σχετικές ειδήσεις