ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος της Γάζας πέρασε στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Τι λέει ο Λευκός Οίκος

Ο πόλεμος της Γάζας πέρασε στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Τι λέει ο Λευκός Οίκος
AP

Τα επεισόδια, οι διαδηλώσεις, το μήνυμα του Τραμπ, η αντίδραση του Λευκού Οίκου και όλα όσα έλαβαν χώρα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Σφοδρά επεισόδια, εκατοντάδες συλλήψεις και αναγκαία η επέμβαση της αστυνομίας είναι ο απολογισμός των διαδηλώσεων που εκτυλίχθηκαν σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ ανάμεσα σε φοιτητές που τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης και αντί-διαδηλωτές με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το πανεπιστήμιο Κολούμπια, το City College της Νέας Υόρκης, στο πανεπιστήμιο Tulane, στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και αλλού. Κατόπιν αιτήματος της πρυτάνεως του πανεπιστημίου Κολούμπια και έπειτα από πολύωρη σύσκεψη μελών της πρυτανικής αρχής και του συμβουλίου διοίκησης του ιδρύματος, αποφασίστηκε η επέμβαση των αστυνομικών για την εκκένωση κτηρίου που είχε καταληφθεί από διαδηλωτές μέσα στην ιστορική πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν.

Στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, η βία ξέσπασε νωρίς την Τετάρτη όταν αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που βρισκόντουσαν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο πανεπιστήμιο. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τις συγκρούσεις δείχνει αντιδιαδηλωτές να χρησιμοποιούν ξύλα για να επιτεθούν σε ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα που είχε στηθεί περικυκλώνοντας τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

columpia2.jpg
Πηγή: AP

Ειδικότερα, το UCLA κήρυξε για πρώτη φορά παράνομο τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό, το βράδυ της Τρίτης, με τις πανεπιστημιακές αρχές να καλούν την αστυνομία έπειτα από το ξέσπασμα των συγκρούσεων. Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες είπε ότι ανταποκρίνεται σε κλήση λόγω «πολλαπλών πράξεων βίας εντός του μεγάλου καταυλισμού». «Απόψε σημειώθηκαν φρικιαστικές πράξεις βίας στον καταυλισμό και καλέσαμε αμέσως τις αρχές επιβολής του νόμου για βοήθεια», δήλωσε η Mary Osako, αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις στις ΗΠΑ μετά τα βίαια επεισόδια που εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Υπό κράτηση έχουν τεθεί περίπου 300 άτομα τα οποία συνελήφθησαν χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο City College της Νέας Υόρκης κατά τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Έρικ Άνταμς.

Πηγή: AP

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο John Chell, επικεφαλής της περιπόλου, ανέφερε ότι η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 282 συλλήψεις - 173 στο City College και 119 στο Κολούμπια. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εγκληματική αταξία και διάρρηξη. Μάλιστα σύμφωνα με την ενημέρωση πολλοί από αυτούς ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία από προηγούμενες διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις.

Η Rebecca Weiner, αναπληρώτρια επίτροπος του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι η αστυνομία εξετάζει τα δεδομένα που συνελέχθησαν χθες το βράδυ για να δει ποιος είχε σχέση με το πανεπιστήμιο και ποιος όχι. Υπογράμμισε επίσης, ότι η επιχείρηση δεν είχε σκοπό να σταματήσει την ελευθερία του λόγου. Αντίθετα, αφορούσε την αντιμετώπιση της «ομαλοποίησης και ενσωμάτωσης της ρητορικής που σχετίζεται με την τρομοκρατία που έχει γίνει πλέον αρκετά συνηθισμένη στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων». «Η αστυνομία θέλει να αποτρέψει τη μετατροπή των πανεπιστημιουπόλεων σε χώρους όπου οι άνθρωποι διαπράττουν βανδαλισμούς και άλλα εγκλήματα» ανέφερε.

Χάος στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το διοικητικό κτήριο, γνωστό ως Hamilton Hall, περισσότερες από 20 ώρες, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πανεπιστημίου του Κολούμπια, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, καθώς τα επεισόδια είχαν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ειδικότερα, ανέφερε ότι αστυνομικοί μπήκαν στην πανεπιστημιούπολη αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε βοήθεια. Την ίδια ώρα, στο προαύλιο του ιδρύματος είχαν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές από διαδηλωτές που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Πηγή: AP

«Αφού το Πανεπιστήμιο πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, δεν είχαμε άλλη επιλογή», είπε και συμπλήρωσε πως «η απόφαση να απευθυνθούμε στην αστυνομία ήταν η απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών, όχι στον σκοπό που υπερασπίζονται. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ζωή της πανεπιστημιούπολης δεν μπορεί να επηρεαστεί από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες και τον νόμο».

Ανυπολόγιστες ζημιές

Πριν φτάσουν οι αξιωματικοί στην Κολούμπια, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις αντιπαραθέσεις στο πανεπιστήμιο, ενώ λίγο μετά σημειώθηκαν 25 συλλήψεις. Από την πλευρά τους, αξιωματικοί εκτιμούν πως η συνολική ζημιά της πανεπιστημιούπολης στη βόρεια Καλιφόρνια ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι φοιτητές που καταλαμβάνουν ένα ακαδημαϊκό κτήριο είναι «απολύτως λάθος προσέγγιση» και «όχι παράδειγμα ειρηνικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Λευκός Οίκος: Απαντάει για τη σιωπή του Μπάιντεν

Απαντήσεις έδωσε ο Λευκός Οίκος για τη σιωπή του Τζο Μπάιντεν για τις διαδηλώσεις στα Πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα και τον λαό της Παλαιστίνης.

«Κανένας πρόεδρος δεν έχει μιλήσει πιο δυναμικά για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού από αυτόν τον πρόεδρο», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ στους δημοσιογράφους τη Μεγάλη Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερωνόταν τακτικά για το τι συμβαίνει» και αυτός και η ομάδα του παρακολουθούν την κατάσταση. Επανέλαβε επίσης τις καταδίκες του Λευκού Οίκου για τη βίαιη κατάληψη κτηρίων της πανεπιστημιούπολης, λέγοντας ότι τέτοιες τακτικές «δεν ήταν ειρηνικές», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει εάν ο Λευκός Οίκος θεωρούσε τον αντισημιτισμό ως συνώνυμο με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο σύνολό τους, η εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, αλλά δεν διευκρίνισε.

«Όχι – ήμουν πολύ σαφής. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός μαθητών που προκαλούν την αναστάτωση. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές, για να μην αποφοιτήσουν», είπε.

Η ίδια επανέλαβε ότι ένα «μικρό ποσοστό» μαθητών που προκαλούν αναστάτωση εμποδίζουν τη μάθηση σε άλλους, ενώ τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος θα «συνεχίσει να υπογραμμίσει ότι ο αντισημιτισμός πρέπει να καταργηθεί. Είναι ρητορική μίσους. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται – ούτε στις πανεπιστημιουπόλεις, ούτε στις κοινότητες, ούτε στον πολιτικό λόγο».

Η Καρίν Ζαν-Πιερ δέχθηκε πίεση στους επικριτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι συνέκριναν τις αναταραχές τις τελευταίες ημέρες με τη συγκέντρωση λευκών εθνικιστών του 2017 στο Σαρλοτσβίλ της Βιρτζίνιας.

«Θα έλεγα σε αυτούς τους επικριτές, ότι δεν υπάρχει σύνδεση των δύο γεγονότων», είπε. «Αυτά τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Είναι κακόπιστα», είπε.

Ξεκάθαρος ο Ντόναλντ Τραμπ: Να σταματήσει ο αντισημιτισμός

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν έξω από πανεπιστήμια των ΗΠΑ από φιλοπαλαιστίνιους χθες τη νύχτα, υποστηρίζοντας με δηλώσεις στο Fox News πως η «αδύναμη και αναποτελεσματική ηγεσία» στα ακαδημαϊκά ιδρύματα πρέπει να «αντικατασταθεί αμέσως», ενώ συμπλήρωσε πως ο αντισημιτισμός «πρέπει να σταματήσει γρήγορα και αποτελεσματικά».

«Οι αστυνομικοί ήταν απίστευτοι και δεν φοβόντουσαν τίποτα. Επρεπε βέβαια να επέμβουν νωρίτερα. Οι φοιτητές δεν έπρεπε να φτάσουν στο σημείο να καταλάβουν το κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια. Έπρεπε να το είχαν κάνει (οι αστυνομικοί) πολύ πριν καταλάβουν το κτίριο, γιατί θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε σκηνές παρά σε κτίριο. Και επίσης έχει γίνει τεράστια ζημιά» τόνισε ο μεγιστάνας, ο οποίος έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα» των φοιτητών. «Είναι τόσο θλιβερό πράγμα να το βλέπεις... Κι όταν το βλέπεις, δεν μπορείς καν να το πιστέψεις» είπε αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο γίνονται οι διαδηλώσεις.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο «τα έβαλε» με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές

Επεισόδιο με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές είχε ο γνωστός ηθοποιός Ρόμπερτ ντε Νίρο, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο Μανχάταν. Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο γνωστός ηθοποιός φαίνεται να τα βάζει με έναν φιλοπαλιστίνιο διαδηλωτή λέγοντάς του: «Αυτό δεν είναι ταινία. Αυτό είναι πραγματικό. Και αν πρόκειται να συνεχίσεις να λες ανοησίες, τότε πρέπει να πας σπίτι σου».

Μάλιστα, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο υπερασπίστηκε την άποψή του λέγοντας στον διαδηλωτή ότι η Χαμάς «το έκανε και θα το ξανακάνει», αναφερόμενος στην 7η Οκτωβρίου.

Το ευχαριστώ των Παλαιστινίων

Την ευγνωμοσύνη τους στους φοιτητές στις ΗΠΑ εξέφρασαν οι Παλαιστίνιοι από τη Ράφα στη Γάζα όπου έχουν καταφύγει για να αποφύγουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Οι Παλαιστίνιοι γράφουν μηνύματα ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης προς το φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα σε σκηνές στη νότια πόλη Ράφα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αναφέρουν οι New York Times.

«Ευχαριστούμε, αμερικανικά πανεπιστήμια», έγραψε ένα μήνυμα που καταγράφηκε σε βίντεο. «Ευχαριστούμε, φοιτητές για την αλληλεγγύη σας προς τη Γάζα, το μήνυμά σας έφτασε» σε εμάς, αναφέρεται σε άλλο μήνυμα.

Οι Παλαιστίνιοι «είναι πολύ χαρούμενοι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που στέκονται μαζί μας», είπε ο Μοχάμεντ αλ-Μπαραντέι, ένας 24χρονος που αποφοίτησε πρόσφατα από το οδοντιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά από τη Ράφα.

«Το ιδιαίτερο είναι ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική και ότι οι άνθρωποι εκεί είναι ακόμη ενήμεροι και η ευαισθητοποίηση πολύ καθημερινά για την παλαιστινιακή υπόθεση», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις