ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώματα ελληνοποιήσεων: «Θησαυρίζουν» κλέβοντας τις τσέπες των καταναλωτών

Κυκλώματα ελληνοποιήσεων: «Θησαυρίζουν» κλέβοντας τις τσέπες των καταναλωτών

Κυκλώματα ελληνοποιήσεων: Δεν κάνει κανείς τίποτα για να μας προστατεύσει, λένε οι παραγωγοί

Θησαυρίζουν κλέβοντας τα κυκλώματα ελληνοποιήσεων τα τελευταία χρόνια όπως αναφέρει ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, τα ρουμανικά και τα βουλγαρικά αρνιά μπερδεύονται στα τσιγκέλια μαζί με τα ελληνικά με αποτέλεσμα όσοι μετέχουν στην κομπίνα να κλέβουν από τις τσέπες των καταναλωτών έως και 2 ευρώ/κιλό.

Πόσο κοστίζουν σήμερα τα αμνοερίφια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, σήμερα τα ελληνικά αμνοερίφια κοστίζουν έως 15 ευρώ/κιλό με την τιμή των αμνοεριφίων που εισάγονται να κυμαίνεται έως 1 ευρώ/κιλό. Κάπως έτσι οι επιτήδειοι για 5 κιλά το μήνα οι επιτήδειοι κλέβουν από τοι πορτοφόλι μιας 4μελούς οικογένειας 10 ευρώ, 120 ευρώ τον χρόνο και τουλάχιστον 600 ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια.

Πόσο κοστίζει η πατάτα Νάξου

Η δράση των παράνομων κυκλωμάτων των ελληνοποιήσεων πέρα από τα αμνοερίφια ασχολείται και με άλλα προϊόντα όπως είναι η πατάτα Νάξου. Όπως αναφέρουν οι έμποροι, η πατάτα Νάξου βγαίνει στην αγορά αρχές Ιουνίου και μπορεί να καλύψει την αγορά της Αθήνας για περίπου ένα μήνα. Πώς γίνεται λοιπόν το συγκεκριμένο προϊόν να διατίθεται όλο τον χρόνο;

«Από τον Φλεβάρη η πατάτα Νάξου στην αγορά δεν υπάρχει. Πουλάνε πατάτα Νάξου που μπορεί να είναι προέλευσης Αιγύπτοιυ, ή Γαλλίας ή από κάπου αλλού», ανέφερε ο κ. Καπούνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Οι ελληνικές πατάτες κοστίζουν έως 1,30 ευρώ το κιλό με τις πατάτες Αιγύπτου να μην ξεπερνούν το 1 ευρώ, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής στις ελληνοποιήσεις χάνει έως και 30 λεπτά το κιλό. Για ένα 5κιλο τσουβάλι πατάτες το μήνα χάνει 1,4 ευρώ/μήνα, 18 ευρώ στον χρόνο και περίπου 90 ευρώ στα 5 χρόνια.

Πόσο κοστίζει η ελληνική φέτα

Ακριβότερα στοιχίζουν στους καταναλωτές οι κομπίνες με την ελληνική φέτα καθώς η απόκλιση στην τιμή της με το λευκό τυρί φτάνει έως και τα 5 ευρώ/κιλό. Σήμερα το λευκό τυρί πωλείται έως 7 ευρώ/ κιλό την ώρα που η τιμή της φέτας φτάνει έως και τα 12 ευρώ/κιλό. Έτσι για 4 κιλά φέτα το μήνα ο καταναλωτής μπορεί να χάσει έως και 20 ευρώ, 240 ευρώ τον χρόνο και έως 1.200 ευρώ σε μία 5ετία.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του Alpha για τις ελληνοποιήσεις των τριών προαναφερόμενων προϊόντων οι καταναλωτές μέσα στα τελευταία 5 χρόνια έχουν πληρώσει από την τσέπη τους χωρίς αντίκρισμα περί τα 1.890 ευρώ.

Δείτε το ρεπορτάζ του Alpha από το βραδινό δελτίο ειδήσεων: