ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος για πυρκαγιές από τα ακαθάριστα οικόπεδα – Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες

Κίνδυνος για πυρκαγιές από τα ακαθάριστα οικόπεδα – Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες

Πυρκαγιές: Επί ποδός οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ολοκληρώσουν τα ανιπυρικά και τα έργα πρόληψης πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας του τελευταίου διαστήματος έχει πυροδοτήσει συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές την ώρα που πυρκαγιές ξεσπούν η μία μετά την άλλη παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα μέσα στον Μάρτιο.

Η πολιτεία από την πλευρά της τρέχει να θωρακίσει τις επικίνδυνες περιοχές με έργα πρόληψης και αντιπυρικά έργα ωστόσο όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που πραγματοποίησε αυτοψία πολλά οικόπεδα που παραμένουν ακαθάριστα δημιουργούν εστίες μεγάλου κινδύνου.

Ξερά χόρτα, κλαδιά αλλά και οικόπεδα που παραμένουν ακαθάριστα για μήνες είναι εν δυνάμει εστίες μεγάλου κινδύνου. Μάλιστα στους πρόποδες της Πάρνηθας υπάρχουν ακόμα και αυλές σπιτιών που θυμίζουν δάσος και οι οποίες λειτουργούν ως αποθήκες καύσιμης ύλης ικανές να ξυπνήσουν τον πύρινο εφιάλτη στην περιοχή.

Οικόπεδο στους Θρακομακεδόνες που είχε πιάσει φωτιά το 2021 με αποτέλεσμα να απειλήσει σπίτια και περιουσίες ωστόσο από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κάποιος καθαρισμός.

Με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία να ευνοούν την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στο μεταξύ τα έργα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας που πραγματοποιούνται στην δυτική Αττική επέβλεψε και υπουργικό κλιμάκιο. «Ετοιμαζόμαστε για μία μεγάλη μάχη και μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ κάνουν ζώνες προστασίας.

«Στόχος είναι να έχουμε τις γραμμές άμυνας πάνω στις οποίες θα έρθει η Πυροσβεστική και οι υπόλοιπες δυνάμεις για να προστατεύσουν τα δάση μας το Καλοκαίρι που έρχεται», ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στόχος είναι τα έργα να έχουν υλοποιηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ από το βραδινό δελτίο ειδήσεων: