ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή απάτη – μαμούθ: Σε λειτουργία ένα στα τρία ψεύτικα e-shop με έδρα την Κίνα

Διαδικτυακή απάτη – μαμούθ: Σε λειτουργία ένα στα τρία ψεύτικα e-shop με έδρα την Κίνα

Συναγερμό έχει σημάνει η απάτη - μαμούθ που είχε ως αποτέλεσμα 800.000 καταναλωτές να πέσουν θύματα

Το ψεύτικο δίκτυο 76.000 e-shop που είχε έδρα την Κίνα, που προωθούσε και διαφήμιζε προϊόντα επώνυμων οίκων μόδας σε έκπτωση, είχε θύματα ανυποψίαστους πολίτες με τα μέλη να αποσπούν στοιχεία καρτών και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Παρά την αποκάλυψη της απάτης, περισσότερα από 22.500 ψεύτικα eshop εξακολουθούν να λειτουργούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 476.000 από τα θύματα έδωσαν στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους.

Ο κίνδυνος δεν έχει περιοριστεί αφού αν και πολλά από αυτά τα e-shop έχουν «κατέβει», το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή περισσότερα από 22.500, παραμένουν σε λειτουργία.

Μάλιστα, όπως ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος ελληνικού συνδέσμου ηλεκτρονικού εμπορίου: «Συνδέεται με το dark web και με εταιρείες που συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα. Πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο πιστωτική κάρτα και προτιμούμε μόνο ελληνικά καταστήματα όπου μπορούμε να ζητήσουμε πίσω τα χρήματά μας».

«Μπορεί να τραβήξει το ημερήσιο όριο εάν βάλουμε τη χρεωστική. Υπάρχουν ακόμα πολλές ενεργές σελίδες. Πρέπει οι τράπεζες να βγάλουν ασφαλιστικό προϊόν, το οποίο να έχει δικλείδες ασφαλείας και όταν κάποιος πάει να αγοράσει να μην τον αφήνει να κάνει συναλλαγή. Επίσης, πρέπει να ασφαλίσουν την κακή συναλλαγή», υπογράμμισε και ο Νίκος Βασιλάκος, ειδικός κυβερνοασφάλειας.

Η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, σχολίασε από την πλευρά της πως «πλέον, πολλές τράπεζες ειδοποιούν για ένα ‘’περίεργο’’ κατάστημα και προειδοποιούν να σταματήσει τη συναλλαγή αλλά δεν το κάνουν. Θα πρέπει να μας προβληματίσουν οι χαμηλές τιμές στα μεγάλα brands».