ΕΛΛΑΔΑ

Ρομπόλης: Στο 24% η ανεργία εντός του 2012

Ρομπόλης: Στο 24% η ανεργία εντός του 2012

Δραματικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα μας διατύπωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, κ. Σάββας Ρομπόλης.

Ο κ. Ρομπόλης εκτίμησε ότι ο μέσος όρος ανεργίας στην Ελλάδα θα φθάσει στο 24% εντός του 2012, χωρίς να αποκλείει αυξητική τάση και το 2013.

«Με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να αποτραπεί η πορεία της επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών. Στην Ελλάδα, ένας απασχολούμενος συντηρεί έναν άνεργο ή έναν συνταξιούχο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» σημείωσε ο κ. Ρομπόλης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ και προσέθεσε ότι το 2016, οι άνεργοι στην Ευρώπη θα αγγίξουν τα 22 εκατομμύρια.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ανεργίας, ο κ. Ρομπόλης προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη πτώση της ζήτησης και της κατανάλωσης, την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν πόρους 9 δισ. ευρώ. Μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και επιπτώσεις από τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού, καθώς υπάρχει φαινόμενο επιλεκτικής μετανάστευσης από νέους υψηλής εξειδίκευσης.

«Θα παραμείνουμε χώρα μεσαίας και ανειδίκευτης εργασίας και περιορισμένης ανάπτυξης», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι η μείωση του κόστους εργασίας, ως μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα.