ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι του «Δημόκριτου» εναντίον Λοβέρδου

Εργαζόμενοι του «Δημόκριτου» εναντίον Λοβέρδου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία.

«Ο νόμος αυτός απειλεί άμεσα τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των Ερευνητικών Κέντρων, τη φύση των Ερευνητικών Δομών, δεν καλύπτει πάγιες ανάγκες του χώρου, δημιουργεί σειρά πελατειακών και κομματικών εξαρτήσεων, και βάλλει τον δημόσιο χαρακτήρα της Έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, υπήρξε κοινή διαπίστωση, ότι ο νόμος αυτός απειλεί άμεσα τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των Ερευνητικών Κέντρων, τη φύση των Ερευνητικών Δομών, δεν καλύπτει πάγιες ανάγκες του χώρου, δημιουργεί σειρά πελατειακών και κομματικών εξαρτήσεων, και βάλλει τον δημόσιο χαρακτήρα της Έρευνας, χωρίς τελικά να λαμβάνονται υπόψη, οι θέσεις και η εμπειρία των Συλλογικών Φορέων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το κύριο στοιχείο που έπρεπε να αξιοποιεί, και να επενδύει, ο νέος νόμος για την Έρευνα, είναι το ανθρώπινο δυναμικό του χώρου αυτού. Βάση της μακρόχρονης εμπειρίας του ερευνητικού αυτού δυναμικού, σε όλους τους τομείς του χώρου, από το Ερευνητικό, μέχρι το Επιστημονικό, Τεχνικό και Διοικητικό προσωπικό, θα έπρεπε ο νέος νόμος να φροντίζει, για την έμπρακτη υποστήριξη του.
  • Αντίθετα, διαπιστώνεται ότι στο παρόν νομοσχέδιο εκτός από την γενική υποβάθμιση της αξίας και της ανεξαρτησίας των εργαζομένων στο χώρο της Έρευνας, απειλούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, και δίνεται η δυνατότητα άμεσης μείωσης του προσωπικού των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, κάτι που είναι ξεκάθαρο πλέον μετά την κατάθεση των νομοτεχνικών αλλαγών.
  • Παράλληλα, το εναπομείναν προσωπικό, θα βρίσκεται σε διαρκή εργασιακή και μισθολογική αβεβαιότητα, ενώ οξύνονται μισθολογικές και εργασιακές αντιθέσεις, και επιβάλλονται ελαστικές και εργολαβικές μορφές εργασίας σε όλο το προσωπικό.
  • Απαξιώνονται οι Εθνικές Ερευνητικές Δομές, αφού θα είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή, η νομική τροποποίηση τους, η κατάργηση τους, ή ακόμα και η δημιουργία νέων δομών κατά το δοκούν, από τον εκάστοτε Υπουργό, όχι όμως με γνώμονα την Εθνική Στρατηγική εξέλιξη της Έρευνας, αλλά την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
  • Δεν θεσμοθετείται σαφές πλαίσιο που να διασφαλίζει την τακτική Δημόσια Χρηματοδότηση, την αδιάλειπτη λειτουργία Εθνικών Υποδομών, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων ως προς τα ερευνητικά προγράμματα, και την κάλυψη μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών των Ερευνητικών Ιδρυμάτων.
  • Απουσιάζουν ουσιαστικές ρυθμίσεις για τη δημιουργία Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, αγνοούνται χρόνιες απαιτήσεις του χώρου, και καταργούνται ουσιαστικοί θεσμοί όπως των Υποτροφιών.
  • Ο νέος νόμος όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα γραφειοκρατίας, αλλά αντίθετα διαιωνίζει παθογένειες του συστήματος, με την αύξηση των αδιαφανών διαδικασιών στη διοίκηση, απουσίας αξιολόγησης του έργου της, και με τη διαχείριση Εθνικών κονδυλίων χωρίς καν την διασφάλιση δημοσιονομικού ελέγχου.
  • Τα Ερευνητικά Ιδρύματα χάνουν την Ερευνητική και διοικητική τους ανεξαρτησία, υποβαθμίζεται ο ρόλος του ΕΣΕΚ, και βάλλεται η ανεξαρτησία του.
  • Στο νομοσχέδιο επίσης, περιέχονται ύποπτες ασάφειες σε αρκετά κρίσιμα σημεία του, αλλά και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, όπως για απευθείας αναθέσεις, αδιαφανείς διαδικασίες, και υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών και εκπροσώπων της ΓΓΕΤ σε συμβούλια.
  • Για να εξασφαλιστεί η "επιβίωση" του προσωπικού στον χώρο της Έρευνας, η Ερευνητική πρωτοβουλία θα εξαρτάται αποκλειστικά από την ιδιωτική ανάγκη για τελικό προϊόν, σε μία περίοδο μάλιστα που η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική.
  • Ορίζονται ιδιωτικές και επιχειρηματικές ενώσεις, οι οποίες θα αναγνωρίζονται ως φορείς Έρευνας, ώστε να χρηματοδοτούνται με κρατικά ερευνητικά κονδύλια, χωρίς αξιολόγηση και δημοσιονομικό έλεγχο, με απαραίτητη όμως την κομματική, ή προσωπική εξάρτηση τους, ώστε να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως το ΕΣΠΑ, ή το Horizon.
  • Δημιουργούνται επίσης, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ικανοποίηση σειράς πελατειακών σχέσεων, που θα πηγάζουν από τις υπερεξουσίες που αποκτάει η νέα ΓΓΕΤ.
  • Επιβάλλονται συγκεκριμένοι ερευνητικοί και αναπτυξιακοί περιορισμοί, που δεν θα έπρεπε να δημιουργεί ένας νόμος για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.
  • Και τελικά, όλα τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα, να πλήττεται η Έρευνα ως δημόσιο αγαθό, να απομακρύνεται από την δημιουργία νέας επιστημονικής γνώσης, και εν τέλει να βάλλεται κάθε προοπτική για την ουσιαστική και μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό, και παγκόσμια πρωτόγνωρο, στη χώρα που αναπτύχθηκαν οι επιστήμες, να κατατίθεται προς ψήφιση νομοσχέδιο, που έχει συνταχθεί για την Έρευνα, το οποίο όμως να καταργεί εξ’ ολοκλήρου και χωρίς κανένα ενδοιασμό, την Βασική Έρευνα, και την Επιστημονική αναζήτηση και εξέλιξη.

Ο Σύλλογος μας παίρνει σαφή θέση κατά αυτού του νομοσχεδίου, ζητάει την άμεση απόσυρσή του, και την έναρξη όχι προσχηματικού, αλλά πραγματικού και εποικοδομητικού διαλόγου, μεταξύ της Κυβέρνησης και των Συλλογικών Φορέων, για να μην επαναληφθούν για ακόμα μια φορά τα ίδια ή χειρότερα λάθη, και γιατί ουσιαστικά οι Συλλογικοί Φορείς είναι αυτοί που μεταφέρουν συνολικά και αμερόληπτα τις θέσεις, την εμπειρία, και τις αγωνίες του Ερευνητικού χώρου.»

Σχετικές ειδήσεις