ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 15 συλληφθέντες για την κατάληψη στην Πρυτανεία

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 15 συλληφθέντες για την κατάληψη στην Πρυτανεία

Ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης ασκήθηκε σε 13 από τους 15 που συνελήφθησαν σχετικά με την κατάληψη της Πρυτανείας.

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα, τα δεκαπέντε άτομα που συνελήφθησαν στο χώρο γύρω από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, η οποία βρίσκεται υπό κατάληψη για 16η ημέρα.

Από τους 15, οι δύο είναι ανήλικοι και η υπόθεση τους ανατέθηκε σε Εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ μεταξύ των υπολοίπων είναι και δύο υπήκοοι Αλγερίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τυχαία βρέθηκαν στον επίμαχο χώρο νομίζοντας πως γίνεται κάποια εκδήλωση.

Σε βάρος των 13 συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ κάποιοι από αυτούς βαρύνονται επιπλέον και με την κατηγορία της άρνησης δακτυλοσκόπησης.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη, ο δε Πολωνός θα οδηγηθεί αργότερα στον Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης των πολωνικών Αρχών.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά έξω από το κτήριο της Πρυτανείας, εμποδίζοντας την είσοδο σε αυτό νέων ατόμων ενώ προχωράει σε προσαγωγές ατόμων που βγαίνουν από αυτό.

pritaneia1

Συνολικά έχουν προσαχθεί 21 άτομα.

Καθώς διανύουμε την 16η ημέρα της κατάληψης του κτηρίου της Πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η αστυνομία προχωρά σε ένα διακριτικό σχέδιο εκτόνωσης της κατάστασης, όπως αναφέρουν πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, συμπαρατάσσεται με την έκκληση που είχε κάνει τη Δευτέρα του Πάσχα, η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητώντας από την Κυβέρνηση να γίνουν όλες οι ενέργειες για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σύνοδος.

Αναφερόμενος στην κατάληψη, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης σημείωσε ότι η κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών «έχει επιφέρει την κατάλυσή του» και έχει μετατρέψει το κέντρο της Πρωτεύουσας σε «άντρο ανομίας».

Τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση κωφεύει στη σπαραχτική φωνή των πανεπιστημιακών» και υπογραμμίζει ότι η ανοχή της «ενθαρρύνει τους καταληψίες να αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους».

Την Τρίτη, οι καταληψίες δημοσίευσαν βίντεο, στο οποίο καταγράφεται ο χώρος, σε μία απάντηση για τις καταγγελίες περί φθορών και βανδαλισμών.

Οι καταληψίες αναφέρουν πως αυτό το βίντεο, το οποίο ανήρτησαν σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουστικού χώρου, αποτελεί ένα ενδεικτικό απόσπασμα που δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα γραφεία και οι εσωτερικοί χώροι της Πρυτανείας στους οποίους, δεν έχουν προκληθεί υλικές ζημιές.

Σχετικές ειδήσεις