ΠΑΙΔΕΙΑ

Πρυτανεία για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ: Θα χαθούν ζωές

Πρυτανεία για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ: Θα χαθούν ζωές

Καθώς διανύουμε τη 15η ημέρα της κατάληψης από ομάδα αντιεξουσιαστών στο κτήριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, οι πρυτανικές αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να υπάρξουν νεκροί - Προσαγωγές από την Αστυνομία λίγο μετά την ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών.

Το βράδυ της Δευτέρας (13/4/2015), λίγες ώρες μετα την ανακοίνωση των πρυτανικών αρχων για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΠΑ, η Αστυνομία προχώρησε σε εννέα συνολικά προσαγωγές έξω από το κτήριο της πρυτανείας.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή τους σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (13/4/2014), οι πρυτανικές αρχές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου καταγγέλοντας χρήση ναρκωτικών ουσιών και συμπλοκές ομάδων μέσα στο κατειλημμένο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών καθώς γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα» ενώ τονίζον ότι υπήρξαν «αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο».

Οι πρυτανικές αρχές τονίζουν στην ανακοίνωσή τους πως η πολυήμερη κατάληψη ουσιαστικά οδηγεί το ΕΚΠΑ σε διεθνή απομόνωση, ενώ παράλληλα απευθύνεται έκκληση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς να παρέμβουν ώστε να δοθεί λύση στην «ομηρία» του Πανεπιστημίου.

Το θέμα σχολίασε και ο ο Θεόδωρος Φορτσάκης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οποίου η συνεχιζόμενη για 15 ημέρες κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών «έχει επιφέρει την κατάλυσή του» και έχει μετατρέψει το κέντρο της Πρωτεύουσας σε «άντρο ανομίας».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως «η κυβέρνηση κωφεύει στη σπαραχτική φωνή των πανεπιστημιακών» και υπογραμμίζει ότι η ανοχή της «ενθαρρύνει τους καταληψίες να αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους».

Ο κ. Φορτσάκης, αναφέρει πως η ευθύνη ανήκει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση. Όπως τονίζει, ο κ. Πανούσης «αδρανεί επικαλούμενος τον κ. Βούτση». Υποστηρίζει επίσης ότι για την κατάσταση ευθύνεται ακόμη ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτά, «που με τις επιθέσεις του κατά της αριστείας απαξιώνει το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο της Χώρας» και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, «που σπεύδει να ικανοποιήσει τους καταληψίες αποφυλακίζοντας τους δολοφόνους τρομοκράτες».

Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως: «Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας παρακολουθεί απαθής» και σημειώνει: «Επιτέλους, έλεος για το Πανεπιστήμιο και την παιδεία μας!».

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για την λήξη της κατάληψης ζητεί και το ΠΑΣΟΚ, όπου σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί, ανίκανη ή αρνούμενη να πράξει τα αυτονόητα, δέσμια των ιδεοληψιών των υπουργών της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας.

Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτόκολλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.

Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο.»

Σχετικές ειδήσεις