ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Σε Νίκαια και Τέμπη κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων

Μπλόκα αγροτών: Σε Νίκαια και Τέμπη κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων

Κρίσιμες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρούνται οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, Παρασκευή (26/02/2016) στα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών, στον απόηχο των δύο συναντήσεων που είχαν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ – ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Οι πρώτοι που καλούνται να αποφασίσουν για την επόμενη ημέρα των αγώνων τους είναι οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, τα συντονιστικά των οποίων συνεδριάζουν στις 17:00. Δύο ώρες αργότερα, στις 19:00, οι συνάδελφοί τους στα Τέμπη καλούνται και αυτοί με τη σειρά τους να λάβουν απόφαση, έχοντας ήδη να αντιμετωπίσουν και τα κύματα των προσφύγων που διασχίζουν την Κοιλάδα με τα πόδια.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως τα Τέμπη παραμένουν ανοικτά εξαιτίας ακριβώς της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του προσφυγικού, αφού χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός της ελληνικής Επικράτειας.

Σε γενικές γραμμές, ο αγροτικός κόσμος δηλώνει απογοητευμένος μετά τα δύο «τετ-α-τετ» των εκπροσώπων του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζονται από σήμερα να κατασκηνώσουν με τρακτέρ έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Δεν αλλάζει τίποτα, [ο Τσίπρας] μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα. «Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», δήλωσε ο επικεφαλής οκτώ μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μόσχος.

Και πρόσθεσε ότι «το μόνο θετικό είναι «το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα».

Ανοικτό το τελωνείο του Προμαχώνα, ανοικτή για ΙΧ και λεωφορεία η Εξοχή

Ανοικτό παραμένει από τις 22:00 χθες, Πέμπτη (26/02/2016) το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τους συμμετέχοντες στο μπλόκο να έχουν γενική συνέλευση σήμερα στη μία το μεσημέρι και «όλα είναι ανοιχτά» για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Γιάννης Τουρτούρας.

Όπως διευκρίνισε, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο του προμαχώνα για περισσότερες από 30 ημέρες, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι τις προσεχείς ημέρες. Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τουρτούρας ξεκαθάρισε «δεν υπάρχει διάσπαση του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα».

Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Μπούτας: Όλα θα αποφασιστούν από τις Επιτροπές Αγώνα

Χθες, Πέμπτη, εξάλλου, ο ίδιος ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας είχε προαναγγείλει τις συνεδριάσεων των συντονιστικών οργάνων των αγροτών, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Απαντώντας χαρακτηριστικά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα συνεχιστούν τα μπλόκα, ο Β. Μπούτας απάντησε: «Αυτό θα το αποφασίσουν οι επιτροπές του αγώνα», απάντησε λακωνικά ο κ. Μπούτας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανακοίνωση των αγροτών της Νίκαιας

«Με τα τρακτέρ στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης, αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει θέση η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίσαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη.

1. Φορολογικό

Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η «πίττα» ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα αλλά λαϊκά στρώματα αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9500 ευρώ. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.

2. Ασφαλιστικό

Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί.

3. «Κόκκινα» δάνεια

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.

4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο. Και μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

5. Απέφευγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.

6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις

Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία». Η κυβέρνηση έκφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων».

Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.

«Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο» ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης

Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση.

Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες

Υποδεχόμενος χθες τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πραγματικά, είναι αληθινά. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, εάν δεν αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που παράγουν, αλλά να κάνουμε κι έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους τους αγρότες που δυσκολεύονται να παράγουν και σε μια μικρή μειοψηφία που έχει ωφεληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια».

«Θέλω να πιστεύω πως απέναντί μου έχω ανθρώπους του μόχθου. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά εκφράζετε με έναν έντιμο και ειλικρινή τρόπο τα αιτήματα και τις ανησυχίες σας».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαχώρισε τη θέση του από την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για αυτεπάγγελτη δίωξη των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους, με την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών. «Δεν συμφωνώ καθόλου με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις