ΕΛΛΑΔΑ

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα
«Ο χρήστης είναι ασθενής και όχι εγκληματίας». Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίζει πλέον η Πολιτεία τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών...

«Ο χρήστης είναι ασθενής και όχι εγκληματίας». Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίζει πλέον η Πολιτεία τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, καθώς με νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αποποινικοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρήση ναρκωτικών, η προμήθεια και η κατοχή τους (για προσωπική χρήση), ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν στην εμπορία και τα κυκλώματα διακίνησης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, δεν τιμωρείται. Τιμωρείται όμως με κράτηση μέχρι τρεις μήνες και πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ, όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται μόνον για ατομική του χρήση και 6 μήνες και πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο.

Βαρύτατες ποινές για τους μεγαλέμπορους

Αντίθετα, τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές -έως και με ισόβια- οι ειδικές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών από υπαλλήλους που νόμιμα ασχολούνται με αυτά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα καταστήματα κράτησης, τα σχολεία κλπ.

Επιπλέον προβλέπεται επίσης η επιβολή και χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ για τις ίδιες περιπτώσεις.

Απειλείται επίσης η τιμωρία με την εσχάτη των ποινών, δηλαδή ισόβια κάθειρξη σε συνδυασμό με χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει και τις 600.000 ευρώ για τους κατ' επάγγελμα διακινητές ή χρηματοδότες διακίνησης φορτίων ναρκωτικών.

Σε περίπτωση διάγνωσης εξάρτησης κατηγορουμένου προβλέπεται πλέον η δυνατότητα συμμετοχής του σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αναγνωρισμένων υπηρεσιών, όπως του ΚΕΘΕΑ και του ΨΝΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ), ενώ προβλέπονται και οι περιπτώσεις περίθαλψης για παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση (ηπατίτιδα , AIDS).