ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η 43χρονη Ελένη Βαλελή που σκοτώθηκε στο σεισμό της Μυτιλήνης

Αυτή είναι η 43χρονη Ελένη Βαλελή που σκοτώθηκε στο σεισμό της Μυτιλήνης

Σεισμός Μυτιλήνη: Η άτυχη γυναίκα ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι της όταν έγινε ο σεισμός και δεν πρόλαβε να αντιδράσει - Πάλευε με την επάρατο νόσο τα τελευταία χρόνια

Θύμα του τρομερού «χτυπήματος» του Εγκέλαδου είναι η 43χρονη Ελένη Βαλελή, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Η άτυχη μητέρα δύο παιδιών βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από τοίχο του σπιτιού της στο χωρό Βρίσα, ενώ βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα.

lesvos nekri1 1300

Ο σύζυγος της, Γιώργος, ο οποίος βρισκόταν και αυτός στο σπίτι την ώρα του ισχυρού σεισμού, τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού.

Η γυναίκα που ήταν πολύ αγαπητή στο χωριό, μετά από πολύωρες προσπάθειες απεγκλωβισμού, ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του σπίτιου. Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο κουνιάδος της στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα», τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Τραγική φιγούρα ο σύζυγος της άτυχης 43χρονης, ο οποίος φώναζε στους διασώστες που έσπευσαν να τους απεγκλωβίσουν, «Σώστε την Ελένη». Ωστόσο, ήταν ήδη αργά.

Ο ίδιος, που γνωρίζει για τον τραγικό χαμό της συζύγου της, έχει τραυματιστεί σοβαρά και είναι πολύ πιθανό να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν στον πάνω όροφο του σπιτιού και βρέθηκε στο δρόμο από την ένταση της σεισμικής δόνησης.

Οι δυο τους, μαζί με τον έναν γιο τους εκτελούσαν αγροτικές εργασίες στην περιοχή.

Ανήσυχοι οι κάτοικοι της Μυτιλήνης

Οι κάτοικοι που μετρούν από το μεσημέρι της Δευτέρας (12/06) τις πληγές τους είναι ιδιαιτέρα ανήσυχοι, καθώς όλο το βράδυ δεν σταμάτησαν να κουνιούνται από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. Μάλιστα, μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ ακολούθησαν μέχρι το πρωί της Τρίτης (13/06) περισσότεροι από 100 μετασεισμοί, με τους 20 να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 3,1 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι πάντως περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος.

4157069

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό του φονικού σεισμού

Αν και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1». Τόνισε ότι έχουν σημειωθεί 90 έως 100 μετασεισμοί λέγοντας ότι αυτό είναι θετικό, καθώς εκτονώνουν τις δυνάμεις που έχουν συσσωρευτεί.

4157063

Ερωτηθείς γιατί στη Βρίσα υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, ο κ. Λέκκας το απέδωσε στην μορφολογία του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο ο σεισμός χτύπησε την περιοχή. Είπε επίσης πως σε άλλες περιοχές οι ζημιές είναι αποσπασματικές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες σεισμολογικά της χώρας μετά τα Επτάνησα, αλλά δεν είναι σωστά δομημένη όπως τα Επτάνησα».

Ο κ. Τσελέντης παράλληλα, αναφέρθηκε στην μετασεισμική ακολουθία η οποία είναι ομαλή, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα ώστε να μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των κατοικιών, ο καθηγητής σεισμολογίας σημείωσε πως σπίτια τα οποία έχουν φτιαχτεί με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν έχουν κανένα κίνδυνο και οι κάτοικοι μπορούν να κοιμούνται άφοβα.

seismos00 copy

«Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε το σεισμό»

Για τη μετασεισμική ακολουθία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος και συμπλήρωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό», υπενθυμίζοντας ότι στο σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει περισσότερους από 50 μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, τονίζοντας μάλιστα, ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ρήγμα αυτό, παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες αν και η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».

Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάχος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.

Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις», κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες

Σοκάρει η δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας του σεισμολογικού κέντρου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στην εφημερίδα Hurriyet. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής από το φονικό σεισμό στη Μυτιλήνη απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες, ενώ δεν αποκλείει ένα νέο και μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα.

Το τρομερό «χτύπημα του Εγκέλαδου

597714.regional

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έδωσε το σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 11χλμ.

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε το σεισμό στα 6,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,5χλμ.

seismos usgs

«Τρελάθηκαν» οι σεισμογράφοι

Δείτε τη σεισμική ακολουθία, όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Αγία Παρασκευή της Μυτιλήνης.

PRK.active

Σχετικές ειδήσεις