ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται με τροπολογία οι τιμές των φωτοβολταϊκών

Αυξάνονται  με τροπολογία οι τιμές των φωτοβολταϊκών

Με τροπολογίες που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το «ΗΛΙΟΣ», ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θεσμοθετούνται και στην Ελλάδα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.


Ειδικά προβλέπεται η αύξηση κατά 10% της τιμής (feed in tariff ), με την οποία αγοράζεται η φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα, εφ΄όσον στην μονάδα που την παρήγαγε, έχει χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός από κοινοτική χώρα, τουλάχιστον σε ποσοστό 80%.

Να υπενθυμιστεί πως η ρύθμιση αυτή αποτελούσε πάγιο αίτημα εγχώριων βιομηχανιών παραγωγής εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό που υφίστανται από τον εξοπλισμό προέλευσης Κίνας και Ινδίας.

Με άλλες τροπολογίες στο ίδιο νομοσχέδιοαποσύρθηκε διάταξη που επέτρεπε και στην ουσία νομιμοποιούσε (μέσω της φορολόγησης) τις μεταβιβάσεις αδειών φωτοβολταϊκών .

Καθορίζεται ότι οι τιμές αγοράς της κιλοβατώρας από μονάδες πλην των φωτοβολταϊκών, θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους και όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ.