ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σερβία: Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα

Σερβία: Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, προανήγγειλε επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη οκταετία, στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Ο κ. Ντάσιτς δήλωσε ότι, την επόμενη τριετία, ποσό 3 δισ. ευρώ θα επενδυθεί στον πετρελαϊκό τομέα, 2 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 2 δισ. ευρώ στον τομέα του φυσικού αερίου.

Επίσης, χαρακτήρισε το έργο του αγωγού South Stream, το πιο σημαντικό στη βιομηχανία φυσικού αερίου. Στην ίδια «κατηγορία» εντάσσει και τα έργα των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στις περιοχές Banatski Dvor και Itebej. Τα προαναφερόμενα έργα - είπε ο κ. Ντάσιτς - θα καταστήσουν τη Σερβία ένα σημαντικό παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία, Αλεξάντερ Τσεπούριν υπογράμμισε ότι, η Ρωσία αποδίδει τεράστια σημασία στην υλοποίηση του πανευρωπαϊκού έργου South Stream, το οποίο - όπως τόνισε- «θα επιτρέψει τη σύνδεση των ανατολικών και των δυτικών περιοχών της Ευρώπης».

Υπενθύμισε ότι, στο έργο συμμετέχουν δέκα χώρες και τόνισε ότι μέχρι το 2020 ο αγωγός South Stream θα παρέχει περίπου το 10% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, παρέχοντας 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το σύνολο των 630 δισ. κυβικών μέτρων που απαιτούνται.