ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση δράση για το κλίμα ζητούν οι Αυστραλιανοί

Άμεση δράση για το κλίμα ζητούν οι Αυστραλιανοί
Η έκθεση της Επιτροπής Κλιματικών Αλλαγών της αυστραλιανής κυβέρνησης τονίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική, οφείλεται...

Η έκθεση της Επιτροπής Κλιματικών Αλλαγών της αυστραλιανής κυβέρνησης τονίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική, οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και απαιτείται άμεση δράση καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Τιμ Φλάνερι, επέδωσε στην πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, την πρώτη έκθεση με τίτλο «Η Κρίσιμη Δεκαετία», όπου τονίζεται ότι η άμεση λήψη μέτρων είναι επιβεβλημένη.


Σύμφωνα με την έκθεση η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές επιπτώσεις. Η Επιτροπή εκτιμά πως, έως το τέλος του αιώνα, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει έως ένα μέτρο και πολλές περιοχές της Αυστραλίας θα πλημμυρίσουν. Παράλληλα προβλέπει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες και καταιγίδες θα πολλαπλασιαστούν.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Φλάνερι, στα επόμενα 8,5 χρόνια, η Αυστραλία θα πρέπει να επιχειρήσει να μειώσει 5% την θερμοκρασία και έως το 2050 να εφαρμόζει μόνο πράσινη ενέργεια. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Τζούλιας Γκίλαρντ έχει αποφασίσει να επιβάλει φόρο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.