ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα

Πώς θα τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα
Για να μην καταπέσει ο νόμος με την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ...

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη κατοικία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθουν και άλλες έως την ψήφισή του, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα να καταπέσει με την πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε όσοι ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου θα εξαιρεθούν από τη κατεδάφιση για 40 χρόνια εφόσον διαθέτουν ακίνητα εντός σχεδίου και για 20 χρόνια για τα εκτός σχεδίου.

Ωστόσο, κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την αυθαίρετη δόμηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός για την διατύπωση σε ότι αφορά τον χρόνο τακτοποίησης.

Οι αλλαγές

Αντικαταστάθηκε λοιπόν ο όρος «αναστολής των κυρώσεων», με τη «διατήρηση του αυθαιρέτου». «Είναι πιο ορθός όρος και μεγιστοποιεί τις δυνατότητες η ρύθμιση αυτή να μη προσκρούει στην νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Μπαίνει συντελεστής παλαιότητας στα κτίρια, (όσο πιο παλιό τόσο μικρότερο το πρόστιμο), υιοθετούνται κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας για ΑΜΕΑ που δηλώνουν αυθαίρετο ως μόνιμη και κύρια κατοικία. Σε αυτή την περίπτωση το ύψος του προστίμου καθορίζεται από το εισόδημα.

Μπαίνει μειωτικός συντελεστής στα υπόγεια, πατάρια και σοφίτες ενώ δεν απαιτείται να ενταχθούν στην ρύθμιση αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν το 1955 ή όσο έχουν ήδη τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

Το ύψος του προστίμου είναι ανάλογο με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και θα αυξάνεται σημαντικά στις μεγάλες παραβάσεις άνω του 100% της επιτρεπόμενης δόμησης.

Η παντελής έλλειψη οικοδομικής άδειας, όπως και η θέση του αυθαιρέτου σε εκτός σχεδίου περιοχή επίσης ανεβάζουν το πρόστιμο. Ευνοϊκή πάντως θα είναι η αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που το κτίσμα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη, όπως και για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Πώς θα υπολογίζεται το πρόστιμο

Το πρόστιμο διατήρησης των αυθαιρέτων θα προκύπτει από έναν νέο μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται πρωτίστως στην τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή, σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ενώ θα εισάγονται διάφοροι συντελεστές, όπως παλαιότητας, κοινωνικοί, είδους υπέρβασης κλπ.

Ο τρόπος υπολογισμού αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη.