ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Στροφή στην καθημερινότητα

Υπουργικό συμβούλιο
INTIME

Εδώ και ενάμιση χρόνο η πανδημία ρίχνει την βαριά σκιά της και στην χώρα μας σκεπάζοντας κάθε άλλο γεγονός.

Τα δελτία ειδήσεων σχεδόν μονοθεματικά μέχρι πολύ πρόσφατα, όπως επίσης και οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτών. Τώρα το κλίμα αλλάζει. Η πανδημία αργά αλλά σταθερά υποχωρεί και το πολυπόθητο τείχος ανοσίας χτίζεται με αποτέλεσμα η κανονικότητα να επιστρέφει.

Αυτό σημαίνει, όμως, ότι και τα προβλήματα που μοιραία «σκεπάστηκαν» τους τελευταίους μήνες θα επανέλθουν, πιθανώς με το τέλος του καλοκαιριού. Σε μια χώρα «τραυματισμένη» από τα μνημόνια , από την βίαιη προσαρμογή που επέβαλαν οι δανειστές, αναζητά μια καλύτερη προοπτική σε όλα.

Για την κυβέρνηση, που κατάφερε να διαχειριστεί μια διπλή κρίση (ελληνοτουρκικά και πανδημία) το στοίχημα δεν μπορεί να είναι άλλο, πλέον, από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η καθημερινότητα δεν είναι μια γενική και απροσδιόριστη έννοια ή μια λέξη «κλισέ». Αφορά συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η μικρό-οικονομία, η κατάσταση στην αγορά, οι τιμές, οι σχέσεις κράτους - πολίτη, η πολιτική ασφαλείας, η δημιουργία κανονικών θέσεων εργασίας.

Προφανώς το θετικό πρόσημο στη διαχείριση των δυο μεγάλων κρίσεων έχει ξεχωριστή σημασία. Στο τέλος της 4ετιας, όμως, η κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά.

Για τον λόγο αυτό τώρα, απαλλαγμένη από το βάρος της πανδημίας και με πιο ήρεμα νέα στο Αιγαίο, έχει το χρόνο να στρέψει το βλέμμα της σε αυτό το «γήπεδο».

Πράγματι στο πεδίο της πάταξης της γραφειοκρατίας έχουν γίνει άλματα, κάτι που αποδέχονται οι πάντες. Θα πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα, όπως θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και στους άλλους τομείς.

Η ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση τους είναι στοιχεία που θα επικροτηθούν από τους πολίτες ενώ τα ουσιαστικά οφέλη θα είναι πολλά και ποικίλα.

Ο προσεχής Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας - ορόσημο, καθώς ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ πέραν του απολογισμού της πρώτης διετίας στην κυβέρνηση, θα περιγράψει το σχέδιό του για το επόμενο διάστημα.

Η οικονομία θα βρεθεί - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - στο κέντρο του ενδιαφέροντος, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ο τομέας που θα μονοπωλήσει την στρατηγική και την ανάλυση της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητες την παιδεία, το περιβάλλον, τις επενδύσεις. Οι υπουργοί του (είτε νέοι , είτε καινούργιοι εκείνη την περίοδο) πρέπει να δείξουν ότι έχουν την βούληση και τα αντανακλαστικά να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ