Η ασπίδα των Rafale απέναντι στο διαρκές παραλήρημα της Τουρκίας

Από σήμερα η πολεμική μας αεροπορία ενισχύεται με τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24) μαχητικά αεροσκάφη Rafale και είναι σαφές ότι η σημερινή ημέρα αποκτά έναν ξεχωριστό συμβολισμό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Rafale
Στην Ελλάδα σήμερα τα έξι πρώτα μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία.

Τα υπερσύγχρονα όπλα, αποτέλεσμα της μείζονος - από κάθε πλευρά - συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας, αποτελούν μια ξεκάθαρη απάντηση στην πράξη στο διαρκές παραλήρημα των Τούρκων αλλά και στην επιθετικότητα και προκλητικότητα που εκπέμπει προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν.

Το κρεσέντο των απειλών της γείτονος, πάντως, διατηρείται σταθερό παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, τη διεθνή απομόνωση αλλά και την απόρριψη που έχουν επιφυλάξει ως στάση πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν αναζητά τώρα συμμαχίες στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό του την Αλβανία, όπου μαζί με τον - πάντα πρόθυμο να στηρίξει την Τουρκία- Έντι Ράμα, συζητούν για συμφωνίες, επενδύσεις και συνεργασίες σε όλους τους τομείς. Με ποια χρήματα άραγε; Με ποια στήριξη και από ποιον; Ακολουθούν, στο πλαίσιο του βαλκανικού ανοίγματος που επιχειρεί ο Ερντογάν, η Σερβία, η Βοσνία και η Βουλγαρία.

Σε όλα αυτά η Αθήνα απαντά στην πράξη με ισχυρές συμμαχίες, και σε αμυντικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Η συμφωνία με τη Γαλλία υλοποιείται ήδη, με την άφιξη των πρώτων έξι υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, ενώ η συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη κάτι που ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή προχωρεί η υλοποίηση του σχεδίου για την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra, ενώ επίκειται και η συμφωνία για τις κορβέτες , είτε από την Γαλλία, είτε από την Ιταλία που έχει μπει δυναμικά στο «παιχνίδι».

Την ίδια ώρα σε διπλωματικό επίπεδο η χώρα μας έχει δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με βασικούς «παίκτες» στην περιοχή της Μεσογείου, όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και φυσικά η Κύπρος. Στο εσωτερικό της ΕΕ δε, πέραν της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, τώρα και η Γερμανία - μετά την αποχώρηση της Αν. Μέρκελ - αντιμετωπίζει με μεγαλύτερες επιφυλάξεις τον Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο μεταναστευτικό .

Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να αναζητήσει διέξοδο στα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του στην περαιτέρω κλιμάκωση της επιθετικότητας και της προκλητικότητας κατά της Ελλάδας. Από την πλευρά μας απαιτείται προφανώς ψυχραιμία, αλλά και συνέχιση της ίδιας πολιτικής και στο αμυντικό και στο διπλωματικό πεδίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ντάφης στο Newsbomb.gr: «Έρχεται ψύχος διαρκείας - Ισχυρότερο από την Μήδεια το νέο κύμα»

Survivor Spoiler: Βαριές κουβέντες από Μυριέλλα και Κατσαούνη – Απών ο Βαλάντης από το Συμβούλιο

Ινδία: Γεννήθηκε μωρό με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια - Σκληρές εικόνες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή