ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν «απλώνεται» στην Αλβανία, η Δύση εξοργίστηκε με την απόφαση για τον Οσμάν Καβαλά

ερντογάν αλβανία
Η ομιλία Ερντογάν στη βουλή της Αλβανίας.
AP Photo/Franc Zhurda

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα Τίρανα όπου υπέγραψε επτά νέες συμφωνίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για νέες κυρώσεις στην Τουρκία μετά την απόφαση δικαστηρίου για παράταση της φυλάκισης του Οσμάν Καβαλά.

Με… δώρα κατέφτασε τη Δευτέρα (17.01) στην Αλβανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου είχε συνάντηση με τον Έντι Ράμα και υπέγραψε επτά νέες συμφωνίες ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος παρέδωσε 522 κατοικίες για σεισμόπληκτους πολίτες της χώρας ενώ έκανε ανακοινώσεις και για το νεόδμητο νοσοκομείο χωρητικότητας 150 κλινών, δείχνοντας ένα πρόσωπο αλληλεγγύης το οποίο βέβαια, έχει ως στόχο να αυξήσει την επιρροή της Άγκυρας στη βαλκανική.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, μίλησε στη βουλή της Αλβανίας όπου αποκάλεσε «γείτονα της καρδιάς μας» τη χώρα, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι συνεχίζει τη στρατηγική ανεύρεσης συμμάχων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν έφτασε στα Τίρανα μετά από πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ, ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Κασάπογλου και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας και βήματα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμμετείχαν στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, των μέσων ενημέρωσης, των κρατικών αρχείων, του πολιτισμού και της τέχνης, της ασφάλειας, της νεολαίας και του αθλητισμού.

Την ίδια στιγμή, το κύμα αντιδράσεων για την παραμονή του Οσμάν Καβαλά μεγαλώνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει το φάσμα κυρώσεων.

Αντιδράσεις για τον Οσμάν Καβαλά

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, παρατείνοντας την κράτησή του που διαρκεί ήδη περισσότερο από τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί. Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 21 Φεβρουαρίου και είπε πως η κράτησή του θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 13 Φεβρουαρίου. Ο Καβάλα συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί μέρος της καταστολής των διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση το διαψεύδει και υποστηρίζει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε στα τέλη του 2019 την απελευθέρωση του Καβάλα καθώς δεν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, κρίνοντας πως η κράτησή του έχει σκοπό τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε στην Τουρκία τον Δεκέμβριο πως ετοιμάζει "διαδικασίες επί παραβάσει" για τη μη απελευθέρωση του Καβάλα, μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της συμμετοχής της Άγκυρας στο Σώμα.

Η Έμα Σίνκλερ-Γουέμπ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έγραψε στο Twitter πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε στην Τουρκία μια τελευταία ευκαιρία να απελευθερώσει τον Καβάλα πριν από τη σύνοδό του στις 2 Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα στείλει την υπόθεση ξανά στο ΕΔΔΑ, ξεκινώντας τις διαδικασίες.

Ο Ερντογάν απείλησε τον Οκτώβριο να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία, που επανέλαβαν την απόφαση του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωση του Καβάλα.

Το 2020, ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Η απόφαση ανατράπηκε πέρυσι και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε μια άλλη υπόθεση που έχει σχέση με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο 64χρονος Καβάλα δικάζεται μαζί με 51 άλλους σε ένα συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Με πληροφορίες από Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρόστιμο 100 ευρώ: Πού θα εμφανίζεται στο taxisnet – Πώς γίνεται η διαδικασία αμφισβήτησης

Κορονοϊός - Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις 20 Ιανουαρίου

Survivor: Οργή για το χυδαίο σχόλιο του Βαλάντη στην Ευριδίκη - Ζητούν όλοι την αποχώρησή του