ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα ψάρια πετούσαν πριν εμφανιστούν τα πουλιά, ισχυρίζονται επιστήμονες

Τα ψάρια πετούσαν πριν εμφανιστούν τα πουλιά, ισχυρίζονται επιστήμονες

Αποδείξεις ότι υπήρξαν στο παρελθόν ιπτάμενα ψάρια τα οποία πετούσαν στον ουρανό πολύ πριν εμφανιστούν τα πουλιά, βρήκα Κινέζοι επιστήμονες ερευνώντας σχετικά απολιθώματα.

Ερευνητές του Κινεζικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών Ζώων ανέλυσαν απολιθώματα που εντοπίστηκαν σε ανασκαφή στη νοτιοδυτική Κίνα το 2009 και φαίνεται πως ανήκουν σε ένα αρχαίο ψάρι με την επιστημονική ονομασία «Potanichthys xingyiensis» (ψάρι με φτερά).

Το συγκεκριμένο ψάρι έζησε πριν 235 με 242 εκατομμύρια χρόνια στη θάλασσα «Yangtze», στον παλαιό ωκεανό της Τηθύος (σημερινός Ινδικός Ωκεανός).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χάρη στα θωρακικά του πτερύγια που μοιάζουν με φτερά, πιθανότατα μπορούσε να πετάξει όπως ακριβώς τα σύγχρονα ιπτάμενα ψάρια, τα οποία ωστόσο σημειώνεται ότι δεν είναι απόγονοί του.

Εκτός αυτού, το σχήμα του πτερυγίου της ουράς του είναι τέτοιο που του έδινε τη δύναμη να εκτοξευθεί πάνω από το νερό.

Από τη μελέτη των απολιθωμάτων αυτών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ιπτάμενα ψάρια εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα απ' ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ενώ η ικανότητά τους να πετούν αναπτύχθηκε ώστε να γλιτώνουν από τους θηρευτές.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα γνωστό απολίθωμα ιπτάμενου ψαριού που να ξεπερνά σε ηλικία τα 65 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, οι Κινέζοι παλαιοντολόγοι, υποστηρίζουν ότι η ικανότητα αυτή των ψαριών να πετούν αναπτύχθηκε πολύ νωρίτερα, ακόμα νωρίτερα κι από την εμφάνιση πτηνών στον ουρανό.