ΕΘΝΙΚΑ

Εμπλοκή σε αεροναυτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Εμπλοκή σε αεροναυτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Το ψυχρό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Αθήνας-Μόσχας μαρτυρά η ματαίωση της κοινής αεροναυτικής άσκησης του ρωσικού στόλου με το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία της χώρας μας στη Μεσόγειο.

Όπως είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, είχε συμφωνηθεί η άφιξη συγκροτήματος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο καταδρομικό του Βόρειου Στόλου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», με στόχο την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στην περιοχή δυτικά της Κρήτης, μεταξύ της Μάλτας, της Λιβύης και της Αθήνας.

Οι ασκήσεις επρόκειτο να γίνουν είτε στις 2 και 5 Ιανουαρίου είτε στις 3 και 6 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το ρωσικό συγκρότημα δεν έχει καταπλεύσει στην περιοχή.

Κρίση Ελλάδας-Ρωσίας

Οι πληροφορίες θέλουν τη Ρωσία να ματαιώνει τις ασκήσεις μετά και τη νέα ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις της με τη χώρα μας. Η προφυλάκιση του Εφραίμ και οι αντιδράσεις της Μόσχας προκάλεσαν επιδείνωση του κλίματος.

Όπως αναφέρει το defencenet.gr, τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί ρήξη διαρκείας, ενώ η υποβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών δεν άφησε ανεπηρέαστη τη στρατιωτική συνεργασία.

Ωστόσο, εκφράζεται η εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να βελτιωθούν, κάτι που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της άσκησης μέχρι την αναχώρηση του ρωσικού συγκροτήματος, την άνοιξη.

Το ρωσικό συγκρότημα αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το καταδρομικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy II, την φρεγάτα Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy, την φρεγάτα Ladny κλάσης Krivak II, το ρυμουλκό Nikolai Chiker, τα πλοία ανεφοδιασμού Sergei Osipov, Vyazma, Kama και Lena και ένα ή δύο υποβρύχια πυρηνικής κρούσης που την προστατεύουν υποθαλάσσια.