ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του FIR Αθηνών!

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει  τον έλεγχο του FIR Αθηνών!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η χώρας μας κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο ενός τμήματος του FIR Αθηνών και να περάσει η διαχείριση σε γειτονικά κράτη!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΚΕ), η οποία αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών για «ανεξήγητη πολιτική» που ακολουθεί στο θέμα.

Τι λένε οι ελεγκτές; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχθηκε το «Σχέδιο Επιδόσεων», που κατέθεσε η Εθνική Εποπτική Αρχή για τις πτήσεις και υπερπτήσεις στο FIR Aθηνών. Από τις πτήσεις αυτές η Ελλάδα εισπράττει έσοδα, που προορίζονται αποκλειστικά για επενδύσεις, εκπαιδεύσεις, εξοπλισμούς και μισθοδοσία προσωπικού, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ.

Σημειώνουν, επίσης, ότι o φορέας αξιολόγησης των επιδόσεων συστήνει στην Ελλάδα να αξιολογήσει τη δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας, δηλαδή του αριθμού των πτήσεων και υπερπτήσεων στο FIR Αθηνών που μπορεί να εξυπηρετήσει η Ελλάδα, γιατί διαφορετικά υπάρχουν άλλα κράτη που αναμένουν να ανταποκριθούν στο πλεόνασμα χωρητικότητας!

Η ΕΕΚΕ επικρίνει την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν έκανε ουσιαστικές επενδύσεις στην αεροναυτιλία, μείωσε τις αποδοχές των εργαζομένων, την ίδια ώρα που δεν αυξάνεται η χωρητικότητα πτήσεων στο FIR Αθηνών και τα έσοδα του δημοσίου κατρακυλούν.