ΕΘΝΙΚΑ

Απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των υπ. Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας

Απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των υπ. Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας

Με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε τη λειτουργία απευθείας «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδος και Τουρκίας.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός «η συνάντηση δεν ήταν εθιμοτυπική, καθώς υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για θέματα αρμοδιότητος των υπουργείων Αμύνης, που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και της εισόδου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, κάνοντας λόγο για «ενέργειες που δεν βοηθούν την προαγωγή των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και που «πυροδοτούν ένταση άνευ λόγου».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε για μία ακόμη φορά στον Τούρκο ομόλογό του πως η λύση θα βρεθεί μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, «από τη στιγμή που η Τουρκία θα αποφάσιζε να αποσύρει τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής».

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια, με ευθύτητα και να λέμε πού διαφωνούμε αλλά και τα σημεία, στα οποία συμφωνούμε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια ευθεία τηλεφωνική γραμμή, μια κόκκινη γραμμή μεταξύ των δύο υπουργείων, ώστε να μπορούμε να συζητάμε απευθείας, να λύνουμε τις παρεξηγήσεις εκεί που υπάρχουν και αναφύονται, να κάνουμε τα δύσκολα ευκολότερα και να μην αφήνουμε χώρο σε καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες τους δύο λαούς».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε στον κ. Γιλμάζ ότι αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, «να έχουμε καλές σχέσεις, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία», υπό την προϋπόθεση όμως ότι «όλοι οι γείτονές μας και πριν από όλα η γειτονική μας Τουρκία σέβονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».