ΕΘΝΙΚΑ

«Μην περιμένετε μαγικές λύσεις» διαμηνύει στα Σκόπια ο Στ. Φούλε

«Μην περιμένετε μαγικές λύσεις» διαμηνύει στα Σκόπια ο Στ. Φούλε

Μήνυμα στα Σκόπια πως δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για το ζήτημα της ονομασίας έστειλε στα Σκόπια ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε.

Ο κ. Φούλε χαρακτήρισε το Μνημόνιο Κατανόησης που πρότεινε πρόσφατα η Αθήνα, ως μία καλή βάση για την επίτευξη προόδου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο διοργάνωσε το think tank «Φίλοι της Ευρώπης» (Friends of Europe), ο κ. Φούλε επεσήμανε ότι οι αρχές των Σκοπίων δεν πρέπει να θεωρούν ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας βρίσκεται στη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα βρουν μια «μαγική λύση».

Η λύση στο ζήτημα, υπογράμμισε, είναι δυνατή μόνο μέσω ανοιχτής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η ΠΓΔΜ προς τους γείτονες -την Ελλάδα και τη Βουλγαρία- και ταυτόχρονα εκτίμησε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που πρότεινε η Ελλάδα στην ΠΓΔΜ για συνυπογραφή, αποτελεί καλή βάση για την επίτευξη προόδου στο ζήτημα.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για πρόοδο. Η πρόταση για Μνημόνιο Κατανόησης δημιουργεί μια καλή βάση για να κινηθούμε και ελπίζω ότι τα Σκόπια δεν θα χάσουν αυτή την ευκαιρία», ανέφερε ο κ.Φούλε.