ΕΘΝΙΚΑ

Επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Αυστριακού πρέσβη στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ

Επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Αυστριακού πρέσβη στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ

«Ωρίμασε ο χρόνος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη "Μακεδονία"», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Ράινχολντ Λοπάτκα, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο λόγω του ζητήματος της ονομασίας.

Ο κ. Λοπάτκα επισήμανε σε δηλώσεις του, ενόψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ήδη τέσσερις φορές να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς η "Μακεδονία" έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε σχέση με το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, φέρουν τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβη Θεόδωρο Σωτηρόπουλο, να επισημαίνει στον μόνιμο Αυστριακό αντιπρόσωπο Βάλτερ Γκράχαμερ- ο οποίος παρουσίασε και υποστήριξε προτεινόμενη από 14 χώρες «συμβιβαστική» λύση- πως η Αυστρία δεν είναι πλέον αυτοκρατορία και άρα δεν μπορεί πλέον να επιβάλει απλά την πολιτική της στα Βαλκάνια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κανείς από τους δύο πρεσβευτές δεν δέχτηκε να κάνει δηλώσεις προς την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι το επεισόδιο επιβεβαίωσαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ο Κύπριος προεδρεύων της συνόδου φέρεται να διέκοψε αμέσως τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας, αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπιντελέγκερ, έχει επανειλημμένα τονίσει πως η διαφορά με την Ελλάδα, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.