ΕΘΝΙΚΑ

Ανακάλυψαν ελληνικό θησαυρό σε επαρχία της Τουρκίας

Ανακάλυψαν ελληνικό θησαυρό σε επαρχία της Τουρκίας

Ένα μοναδικής αξίας ψηφιδωτό που απεικονίζει το Θεό Έρωτα να ψαρεύει επάνω σε Ιππόκαμπο ανακαλύφθηκε στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στα ερείπια αρχαίας επαύλεως στη Yumurtalık, στη νότια επαρχία των Αδάνων, στην Τουρκία.

Το ψηφιδωτό, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, γυαλί και πέτρα θεωρείται εξέχουσας σημασίας, καθώς είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που βρέθηκε απεικόνιση του Έρωτα να καβαλά τον Ιππόκαμπο της ελληνικής μυθολογίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χουριέτ", χρονολογείται από την ύστερη ρωμαϊκή ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των Τούρκων αρχαιολόγων. Οι Τούρκοι επισημαίνουν μάλιστα ότι η πλαστικότητα των μορφών και η επιμελής απόκρυψη γυμνών στοιχείων δίδει την εντύπωση ότι το ψηφιδωτό κατασκευάσθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα.

Ο καλλιτέχνης συνδυάζει την ηδύτητα των μορφών με την καθαρότητα των γραμμών, τεχνική που ανταποκρίνεται στην τεχνοτροπία που άρχισε να αναπτύσσεται μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο ελληνικής καταγωγής ευγενής που κατείχε αυτήν την αρχαία έπαυλη πιθανώς να ζούσε εκεί κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ιουλιανού, του αποκαλούμενου Παραβάτη, όταν σημειώθηκαν μικρές αναλαμπές στην ανάδειξη αρχαίων μύθων, θρύλων και δοξασιών.

Σε τουρκικά ιστολόγια γίνεται λόγος μάλιστα για την αγαλότητα των μορφών και γίνονται συγκρίσεις με την τεχνοτροπία που μοιάζει με την ελληνική σχολή της Πόλης από την οποία δημιουργήθηκαν τα ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αλλά και στον Άγιο Απολλινάριο της Ραβέννας μετά την ανακατάκτηση της επαρχίας από τον στρατηγό Βελισσάριο, στα μέσα του 6ου αιώνα.

Ο μοναδικός αυτός θησαυρός εντοπίστηκε στη διάρκεια ανασκαφών του αρχαιολογικού μουσείου των Αδάνων στην περιοχή με σκοπό την αποκάλυψη μίας έπαυλης που φέρεται να ανήκε σε ανώτατο αξιωματούχο του κράτους.

«Βρήκαμε νέους και ενήλικες Έρωτες στην έπαυλη. Οι ειδικοί λένε ότι οι φιγούρες αυτές είναι οι πρώτες και μοναδικές στον κόσμο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Yumurtalık, κ. Ερντόλ Ερντέν.

Πάντως υπάρχουν ακόμα Τούρκοι που εκτιμούν και αναγνωρίζουν τόσο την παρουσία, όσο και την προσφορά των Ελλήνων στα βάθη των αιώνων, σε περιοχές της σύγχρονης Τουρκίας.

Β.Σ.Λ.