ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των πολεμικών αποζημιώσεων

Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των πολεμικών αποζημιώσεων

Η γερμανική πρεσβεία διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους μύθους ότι δήθεν η Ελλάδα είχε παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της κατά της Γερμανίας


Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται σε κυριακάτικη εφημερίδα, εστάλη τον Μάρτιο του 1967 από την πρεσβεία της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των διεκδικήσεων της κατά της Γερμανίας για τα ζητήματα του κατοχικού δανείου, καθώς και των πολεμικών αποζημιώσεων. Μάλιστα, η ίδια η πρεσβεία δεν διαχωρίζει τα δύο αυτά ζητήματα, αλλά τα αντιμετωπίζει ως ενιαίες ελληνικές απαιτήσεις από την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα.

Επίσης, στο γερμανικό ντοκουμέντο, το οποίο σημειωτέον έρχεται σε συνέχεια της επίσημης απάντηση της Βόννης σε ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για το θέμα, αναφέρονται ρητά οι αξιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος από «χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις» την περίοδο της Κατοχής, ενώ την ίδια στιγμή συνδέονται και αυτές οι αξιώσεις με εκείνες των αποζημιώσεων βάσει της Συμφωνίας του Λονδίνου.

Παράλληλα, η γερμανική πρεσβεία «αθωώνει» και την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία πολλές πλευρές ακόμα και στην Ελλάδα είτε από άγνοια, είτε υποκινούμενες από ευτελείς πολιτικούς σκοπούς, κατηγόρησαν ότι είχε παραιτηθεί των αποζημιώσεων.

Τέλος, με το έγγραφο αποδυναμώνεται εντελώς το βασικό επιχείρημα των Γερμανών, το οποίο επικαλύνται μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή με τη σύμβαση του 1960 είχε κλείσει οριστικά το ζήτημα, αφού το παρόν συντάχθηκε επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Ντοκουμέντα για κατοχικό δάνειο και επανορθώσεις

Οι γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα τρόμαξαν τον Σόιμπλε (VIDEO)

Tagesspiegel: Οι Ναζί κατέστρεψαν την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα

Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των Γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα