ΕΘΝΙΚΑ

Νούλαντ: Οι ΗΠΑ δεν θα ανακατευτούν στην επίλυση ονόματος Σκοπίων

Νούλαντ: Οι ΗΠΑ δεν θα ανακατευτούν στην επίλυση ονόματος Σκοπίων

Η διαφωνία του ονόματος μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, δεν θα αποτελέσει επίκεντρο της διπλωματίας των ΗΠΑ, αλλά,ούτε και της νέας βοηθού γ.γ. του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Βικτόρια Νούλαντ γράφει νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.

Η κα Νούλαντ-, είπε ότι έχει επενδύσει, προσωπικά, πολύ ενέργεια για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, αλλά τώρα, η απόφαση για το όνομα είναι στη θέληση των δύο χωρών και όχι των ΗΠΑ.

«Σε σχέση με τα Σκόπια, κατά το παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, προσωπικά «είχα σηκώσει τα μανίκια μου».

» Ενθυμούμαι ότι είχα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον Έλληνα ηγέτη (Κώστα Καραμανλή) στο σαλόνι μου και προσπαθούσαμε να επιλύσουμε τη διαφορά. Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο ή περισσότερες συνθέσεις που θα πρέπει να αποδεχτούν αμφότερες οι πλευρές. Η επιλογή πρέπει να γίνει με διάλογο από τις δύο πλευρές προκειμένου καταλήξουν σε συμφωνία. Βεβαίως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, για μια λύση, αλλά μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε αποφάσεις», είπε η Νούλαντ σε σχετική ερώτηση σκοπιανού δημοσιογράφου.

Η Βικτόρια Νούλαντ ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008) και συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες με τα Σκόπια και την Ελλάδα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.