ΕΘΝΙΚΑ

Ράσμουσεν σε Γκρούεφσκι: Πρόσκληση στο NATO μετά την επίλυση ονόματος

Ράσμουσεν σε Γκρούεφσκι: Πρόσκληση στο NATO μετά την επίλυση ονόματος

Το NATO θα προσκαλέσει το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων να γίνει μέλος του, όταν φθάσει σε μια κοινή λύση στη διαφωνία του ονόματος.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το κέντρο τύπου της κυβέρνησης, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, εκτός από τη διαφωνία του ονόματος, τα Σκόπια πρέπει, επίσης, να προβούν σε προόδους στον τομέα της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων, στην ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις καλές σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και των σχέσεων μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στη χώρα.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι η πρόσκληση θα δοθεί το συντομότερο κατόπιν μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το όνομα. Έως τότε βρισκόμαστε σε αναμονή.

Ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες που κάνετε για την επίλυση της διαφωνίας επί του ονόματος, αλλά και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα», δήλωσε το Ράσμουσεν ενώπιον του Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι οι πόρτες της Συμμαχίας παραμένουν ανοικτές για την προσχώρηση της χώρας.

Ο Γκρούφσκι, δήλωσε ότι η χώρα αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εξέδωσε θετική απόφαση για τα Σκόπια, ενώ η Ελλάδα κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση στις Ατλαντικές διαδικασίες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

DW: «Ναι» στις διαπραγματεύσεις με πΓΔΜ

Αμερικανός Αναλυτής: Σοβαρό το πρόβλημα ονόματος των Σκοπίων