ΕΘΝΙΚΑ

Περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν «βερεσέ» στην Τουρκία

Περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν «βερεσέ» στην Τουρκία
Η οικονομική ανέχεια των Ελλήνων που ζουν στις μεθοριακές περιοχές τους αναγκάζει να περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν από τα γειτονικά χωριά

Η οικονομική ανέχεια των Ελλήνων που ζουν στις μεθοριακές περιοχές τους αναγκάζει να περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν από τα γειτονικά χωριά της Τουρκίας, αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet.

Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι οι Τούρκοι ιδιοκτήτες, αντιλαμβανόμενοι την οικονομική δυσχέρεια των Ελλήνων λόγω κρίσης, επιτρέπουν στους γείτονες-πελάτες τους να ψωνίζουν με πίστωση και δείχνουν εμπιστοσύνη ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Στην Αδριανούπολη, τα τεφτέρια των καταστηματαρχών είναι ανοιχτά και περιμένουν τους Έλληνες για να αγοράσουν ψωμί και μπακλαβά ή ρούχα. Πολλοί είναι αυτοί που βάζουν γραμμάτια, ενώ το εβδομαδιαίο παζάρι της Παρασκευής έχει μόνιμους επισκέπτες από την Ελλάδα.

Ο Erdem Erişgen, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος, δηλώνει στην Hürriyet: «Οι Έλληνες είναι τίμιοι άνθρωποι. Τους δίνουμε πολλές φορές αγαθά χωρίς καν να βάλουμε γραμμάτια. Όπως γνωρίζουμε τον Ahmet Ağa από το διπλανό χωριό, έτσι εμπιστευόμαστε και τον Χρίστο από την άλλη μεριά».

Ένας άλλος έμπορος, ο Ersun Solmaz, παρατηρεί: «Πριν από την κρίση, οι Έλληνες ξόδευαν πολλά χρήματα. Τώρα, μας κάνουν παζάρια. Ελπίζω η οικονομία τους να ανακάμψει γρήγορα, γιατί θα είναι καλό και για εμάς».