ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Απειλείται η βιωσιμότητα των δεξαμενόπλοιων

Απειλείται η βιωσιμότητα των δεξαμενόπλοιων

H πορεία της ναυλαγοράς ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko) καθώς η διατήρηση μία υγιούς αγοράς δεξαμενόπλοιων συνιστά βασική μέριμνά τους.

Υπογράμμισαν λοιπόν πως τα τρέχοντα επίπεδα ναύλων βρίσκονται σταθερά κάτω από το κόστος λειτουργίας των πλοίων ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Intertanko Capt.

Graham Westgarth «Εάν οι ναύλοι παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτά τα επίπεδα τότε θα οδηγηθούμε σε μία κατάσταση στην οποία θα απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου».Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες διαδρομές οι ναύλοι στα δεξαμενόπλοια ισοδυναμούν με έσοδα 1.500 δολ. την ημέρα σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λειτουργικό κόστος μη συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών για πλοίο τύπου aframax βρίσκεται στα 8.350 δολ., ενώ ο μέσος ναύλος την προηγούμενη εβδομάδα ισοδυναμούσε από 2.300 δολ. μέχρι και 13.350 ανάλογα τη διαδρομή σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου intermodal.

Διαβάστε περισσότερα στο Newscode.gr