ΥΓΕΙΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο ΣΦΕΕ για τιμολόγηση και rebate

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο ΣΦΕΕ για τιμολόγηση και rebate

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τελευταίου Δελτίου Τιμών φαρμάκων και δύο υπουργικών αποφάσεων.


Συγκεκριμένα ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του ζητούν ακύρωση κατά:

• Του Δελτίου Τιμών της 12ης Αυγούστου 2014 λόγω λαθών κατά την εφαρμογή των διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκων

• Της Υπουργικής Απόφασης ΔΥΓ3/ΓΠ οικ. 70519/18.08.2014 σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπό τύπον rebate η καταβολή του 50% της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής τιμής από τη λιανική τιμή ενός φαρμάκου το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο (προστατευμένο ή μη από πατέντα)

• Της Υπουργικής Απόφασης ΓΠ/οικ 61771 (ΦΕΚ 1907/Β/15.07.2014) ως προς τη ρύθμισή της σύμφωνα με την οποία σε κάθε αναθεώρηση τιμών απαγορεύονται οι αυξήσεις, καθώς και την ρύθμισή της σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων αναφοράς διεξάγεται από τον ΕΟΦ έρευνα σε διάφορες επίσημες πηγές οι οποίες δεν έχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία, στα οποία επιπλέον δεν έχουν πρόσβαση οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Στα παραπάνω προστίθενται οι προσφυγές του ΣΦΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υπουργικής απόφασης ΓΠ/οικ 56432/ΦΕΚ/Β/1753/2014 σχετικά με την κάλυψη των ανασφάλιστων και κατά της Υπουργικής Απόφασης 52768/ΦΕΚ/Β/1796/2014, αναφορικά με τα ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών στο μέτρο που σχετίζεται με τους στόχους συνταγογράφησης των γιατρών.

Η νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας αποφασίστηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 12ης Σεπτεμβρίου, «λαμβάνοντας υπόψη τη σωρεία παραβιάσεων και την αδιαφανή πρακτική, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς με φάρμακα».

Διαβάστε επίσης:

Κραυγή ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση: Με τα μέτρα σας «γονατίζετε» τις επενδύσεις