ΥΓΕΙΑ

Κ.Κ.Π.Π. Ηπείρου: «Τραγικές συνθήκες για ασθενείς και προσωπικό»

Κ.Κ.Π.Π. Ηπείρου: «Τραγικές συνθήκες για ασθενείς και προσωπικό»

Για τραγική κατάσταση σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και συνθήκες που παραβιάζουν την ασφαλή αναλογία προσωπικού-ασθενών κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Προστασίας Παιδιών Ιωαννίνων, Πωγωνιανής και Κόνιτσας.


Με κλίμα εκφοβισμού και απειλές για κλείσιμο δομών, η διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π. Ηπείρου ανέθεσε στην πλειοψηφία των εργαζομένων στα προαναφερθέντα κέντρα επιπρόσθετα καθήκοντα από αυτά της ειδικότητάς τους, με άλλοθι την έλλειψη προσωπικού, καταγγέλλει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία των ανηλίκων που διαμένουν στα Κέντρα, όσο και στους εργαζόμενους που καλούνται να υπερβούν τις δυνατότητές τους, σημειώνει.

«Στο Τμήμα Νοσηλείας του Παραρτήματος ΑμΕΑ «Νεομάρτυς Γεώργιος» Ιωαννίνων η κατάσταση έχει φτάσει σε τραγικό σημείο. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό αλλά και στα τμήματα υποδομών (καθαριότητα/πλυντήρια, κουζίνα/τραπεζοκόμοι, διοικητικό προσωπικό κ.α.)

Πλέον η αναλογία προσωπικού – ασθενών είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας. Αυτή η κατάσταση αυξάνει δραματικά τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των περιθαλπομένων όσο και των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.

Αυτό είναι αντανάκλαση της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας. Γινόμαστε πλέον μάρτυρες της καταπάτησης των δικαιωμάτων που έχουν οι ευπαθείς ομάδες και τα ΑμΕΑ για μια αξιοπρεπή ζωή.

Όλο αυτό το διάστημα τα συμβούλια και οι αποφάσεις του Δ.Σ. γίνονται χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων. Ενώ είχαν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και ως Δ.Σ. φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Εκπροσώπου Εργαζομένων, επί μήνες 'αμέλησαν' να προκηρύξουν τις εκλογές» αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζόμενων.

Κινητοποιήσεις, πάντως, προαναγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων, καθώς την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου συγκαλείται Γενική Συνέλευση, με θέμα τις «απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι όλων των δομών του Κ.Κ.Π.Π. Ηπείρου και του κλίματος εκφοβισμού που καλλιεργείται» και «σκοπό να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για την πορεία των δράσεων που θα ακολουθηθούν».

Διαβάστε επίσης:

Λ. Ρακιντζής: Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των γιατρών του ΕΣΥ