ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Επέστρεψαν οι χιονοπτώσεις, το κρύο και οι θυελλώδεις άνεμοι

Καιρός: Επέστρεψαν οι χιονοπτώσεις, το κρύο και οι θυελλώδεις άνεμοι

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Δευτέρα (12/1). Τα έντονα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει ήδη από τη βόρεια Ελλάδα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε ορεινές, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 12/01, θα πνέουν στο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων, οι οποίοι σταδιακά θα στραφούν σε θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις βοριάδες μέχρι το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλήματα προκάλεσαν οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν από τα ξημερώματα. Κλειστή έμεινε για 2,5 ώρες η Περιφερειακή Οδός της πόλης, στο ύψος του Κορδελιού, στο ρεύμα προς τα δυτικά, λόγω πτώσης σκαλωσιάς σε υπό κατασκευή έργο, ενώ κατά μήκος του ίδιου δρόμου έπεσαν πινακίδες κυκλοφορίας.

Πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως στο Ωραιόκαστρο, τον Εύοσμο, το Μεσαίο, τους Νέους Επιβάτες κ.ά., όπου σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Εξάλλου, κολόνα φωτισμού έπεσε στην ΠΑΘΕ, στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς.

Οι άνεμοι σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Κεντρική Μακεδονίας.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με υψόμετρο, όπως στο Βερτίσκο, τη Δορκάδα, το Σοχό, τον Ασκό, το Πανόραμα και το Χορτιάτη, χωρίς όμως να αναφερθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

xioni

Σύμφωνα με το thesstoday, καλώδιο της ΔΕΗ έχει κοπεί στην Παλαιά Συμμαχική Οδό από με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά σε ξερά χόρτα.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου:

Αττική
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν, θα σημειωθούν καταιγίδες και το βράδυ χιόνια στα γύρω ορεινά. εξασθένηση των φαινόμενων τη νύχτα.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν σε 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Σημαντική πτώση από το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 πρόσκαιρα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και χιόνια σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. τα φαινόμενα βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενίσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Στη Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα 7 με 8 και στη Θράκη βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις νοτιότερες περιοχές νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. από το μεσημέρι βαθμιαία βελτίωση αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 8 και στο ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές. σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν σε 9 μποφόρ.
θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. σημαντική πτώση από το απόγευμα.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Το βράδυ χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση από το βράδυ.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. χιονοπτώσεις το βράδυ στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 που βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νοτιά από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια από 5 έως 10 βαθμούς. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Αν μετακινούνται πεζή :

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ντύνονται κατάλληλα.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gr/el

Σχετικές ειδήσεις