ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας ξανά η χώρα- Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας ξανά η χώρα- Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Με βροχές και καταιγίδες επανήλθε η κακοκαιρία ήδη από το πρωί σήμερα (Δευτέρα 12/1/2015), ενώ χιονίζει σε ορεινές περιοχές.

Το απόγευμα, τα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Στα λευκά θα στρωθούν οι ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς και τα ορεινά της Κρήτης. Ταυτόχρονα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, θα «σαρώνουν» πολλές περιοχές της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο και τοπικά φτάνουν τα 8 μποφόρ, έκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης. Το απαγορευτικό απόπλου ισχύει μέχρι τις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, που εκδόθηκε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου και παραμένει σε ισχύ, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και στα νοτιότερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Από την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015, τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν.

Βροχές στην Αθήνα – Έρχονται χιόνια στα ορεινά

Χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Αθήνας αργά το απόγευμα σήμερα, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου. Ήδη έχει αρχίσει να βρέχει και αναμένεται τα φαινόμενα να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

vroxh-Athina -newsbomb.gr


Χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι στη Θεσσαλονίκη

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με υψόμετρο, όπως στο Βερτίσκο, τη Δορκάδα, το Σοχό, τον Ασκό, το Πανόραμα και το Χορτιάτη.

Ωστόσο, οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν από τα ξημερώματα προκάλεσαν προβλήματα εντός της Θεσσαλονίκης. Κλειστή έμεινε για 2,5 ώρες η Περιφερειακή Οδός της πόλης, στο ύψος του Κορδελιού, στο ρεύμα προς τα δυτικά, λόγω πτώσης σκαλωσιάς σε υπό κατασκευή έργο, ενώ κατά μήκος του ίδιου δρόμου έπεσαν πινακίδες κυκλοφορίας.

xioni-thessaloniki


Πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως στο Ωραιόκαστρο, τον Εύοσμο, το Μεσαίο, τους Νέους Επιβάτες κ.ά., όπου σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Εξάλλου, κολόνα φωτισμού έπεσε στην ΠΑΘΕ, στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς.

Στα λευκά η Λέσβος

asomatos

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας, 12 Ιανουαρίου, το νησί της Λέσβου.

Σύμφωνα με το τοπικό site Lesvospost, χιονίζει σε Μεγαλοχώρι, Αγιάσο, Αργένο, Συκαμιά, Φιλιά, Στύψη, Σκαλοχώρι, Αμπελικό, Καριώνα Γέρας μέχρι Σκόπελο, Ασώματο, Παλαιοχώρι.

Έκτακτα μέτρα από το δήμο Θεσσαλονίκης

Στη διάθεση των ευπαθών ομάδων και ειδικότερα των αστέγων για την προφύλαξή τους από το ψύχος, παραμένουν οι τέσσερις χώροι που ορίστηκαν γι' αυτόν το σκοπό, τον Δεκέμβριο του 2014, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Οι χώροι, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι μέχρι την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, είναι το 2ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η. (Λαγκαδά 35, 1ος όροφος τηλ. 2310514456) και το 5ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η. (Αλεξανδρείας 27, ισόγειο τηλ. 2310820110).

Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους: το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811), από τις 17:00 έως την επομένη ημέρα στις 11:00 και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938), από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Επιπλέον, θα συνεχιστεί η δράση των street workers του ΟΚΑΝΑ και της ΜΚΟ PRAKSIS για τον εντοπισμό αστέγων, καθώς και ο εφοδιασμός των αστέγων με υπνόσακους και κουβέρτες, τα οποία θα διανέμει όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκλεισε στο Ορμένιο η είσοδος για τα βαρέα φορτηγά που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων από την Βουλγαρία προς την Ελλάδα μέσω του Ορμενίου, εφόσον αυτά δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, έπειτα από απόφαση του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, καθώς οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται από το πρωί προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, τόνισε ότι χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε όλο το νομό και δημιούργησαν κάποια μικρά προβλήματα, ωστόσο, η κατάσταση είναι ομαλή και η προσοχή των Αρχών στραμμένη στις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες για το ενδεχόμενο σχηματισμού παγετού.

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Αν μετακινούνται πεζή :

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σχετικές ειδήσεις