ΚΑΙΡΟΣ

Σε εξέλιξη το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα - Στα λευκά η Αττική

Σε εξέλιξη το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα - Στα λευκά η Αττική

Χιονοπτώσεις, βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού την Τρίτη (10/02/2015) σε ολόκληρη τη χώρα.

Χιονίζει από το πρωί στην Αττική όπου έχουν κλείσει δρόμοι στην Πάρνηθα και την Πεντέλη ενώ σε άλλους είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Την ίδια ώρα η κακοκαιρία βρίσκεται σε ύφεση στην Πελοπόννησο ενώ ηλιοφάνεια έχει η Μακεδονία.

IMG 20150210 121619

Παραμένουν τα προβλήματα στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων ενώ ανοιχτό είναι το εθνικό οδικό δίκτυο.

xionia6

Πιο αναλυτικά η κατάσταση στη χώρα:

Αττική

2242817

Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάρκης, από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 έως και τη διασταύρωση Μονής Κλειστών, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.
Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα οχήματα που κινούνται στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών, από το ύψος της περιοχής Φίχθι - Αγίας Σωτήρας έως την περιοχή Οινόη, ρεύμα προς Θήβα και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρα), στο ρεύμα προς Θήβα.

Εθνικό οδικό δίκτυο

Παρά το ότι η χιονόπτωση είναι έντονη σε κάποια σημεία, το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό.

ethnikixionia007 images arthra topika sterea 2015 xionia etniki0d0s thumb medium400 300


Λόγω όμως των σφοδρών θυελλωδών ανέμων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής έως Κόμβο Ιάσμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από 524,7ο (Α.Κ. Βάφικων) έως 545,6ο χλμ. (Α.Κ. Ιασμού), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Ξάνθης - Λάγους.

Κλειστά λιμάνια και δεμένα πλοία

Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν και τα 10 μποφόρ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Από το λιμάνι του Πειραιά δεν φεύγουν πλοία για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και κατά κρίση πλοιάρχου.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά ενώ η γραμμή Μέγαρα Σαλαμίνα είναι κλειστή.
Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες,Καβάλα-Πρίνος.

Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη. Τα δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη γίνονται κατά κρίση πλοιάρχου.
Κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντίρριου.

Στερεά Ελλάδα

Αρκετά τα προβλήματα και στην Εύβοια όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την Καστέλλα έως το Προκόπι. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακές οδούς Χαλκίδας - Αιδηψού, από 16ο έως 41ο χλμ., Στενής - Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου - Γλυφάδας, Καστανιώτισα - Καματριάδες - Γαλατσάδες, Ιστιαίας - Ροδιών, από 10,8ο έως 12ο χλμ., Μηλιές - Κρυονερίτης - Κοκκινομηλιάς, από 13,4ο έως 26,4ο χλμ.

Στη Βοιωτία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών από 34ο έως 30ο χλμ.

Στη Φθιώτιδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λαμίας - Καρπενησίου, από 50ο χλμ. και άνω, στην επαρχιακή οδό Θερμοπυλών - Ιτέας, από 16ο έως 22,5ο χλμ. και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Λάρισας, από 5ο έως 40ο χλμ.

Πελοπόννησος

Το κρύο είναι τσουχτερό αλλά η κακοκαιρία βρίσκεται σε ύφεση στην Πελοπόννησο με τις χιονοπτώσεις να έχουν σταματήσει και τα συνεργεία εκχιονισμού να καθαρίζουν το οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης και κανονικά κυκλοφορούν τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, η κυκλοφορία των οποίων είχε απαγορευθεί χθες βράδυ.
Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 17ο έως το 20ο χλμ του δρόμου Άργους- Καρυάς.

Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 28ο έως το 42ο χλμ της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 20ο έως το 32ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Άργους - Τριπόλεως, στην εθνική οδό Λεβιδίου - Νεμέας από 47ο έως 51ο χλμ και στο δρόμο Κρανιδίου - Ναυπλίου, από 17ο έως 19ο χιλιόμετρο.

Επίσης, σε όλο το οδικό δίκτυο της ορεινής δυτικής Κορινθίας και στην επαρχιακή οδός Περαχώρα - Πισία – Σχοίνου, στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Γορτυνίας, της Κυνουρίας, των χωριών του Πάρνωνα και το ορεινό δίκτυο του Μαινάλου.
Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτη - Λογγανίκο - Μεγαλόπολη, στην επαρχιακή οδό Πετρίνα - Άρνα, Γοράνων - Άρνας και στο δρόμο Καρυές - Βαρβίτσα - Βαμβακού στην Λακωνία.
Κανονικά λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στην Οστρακίνα ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες στο δρόμο Καρδαράς - χιονοδρομικό κέντρο και ο δρόμος Βυτίνα - Χιονοδρομικό είναι κλειστός.

Βόρεια Ελλάδα

Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν αλλά και ηλιοφάνεια έχει η Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, η πιο χαμηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φλώρινα, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί -11 βαθμούς Κελσίου.

Αισθητό είναι το κρύο και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου το θερμόμετρο νωρίτερα ήταν γύρω στους μηδέν βαθμούς. Τσουχτερό κρύο και στη Θράκη, με τη θερμοκρασία στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη να είναι στον έναν βαθμό Κελσίου.

Σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται:

Στην Ξάνθη, στην Ε.Ο. Ξάνθης - ελληνοβουλγαρικών συνόρων, από 33ο χλμ. έως συνοριακό σημείο Αγ. Κωνσταντίνου,

Στην Πέλλα, στην Επ. Ο. Κερασιάς - Χ/Κ Βόρρας, από 20ο έως 25ο χλμ και στην Επ. Ο. Άρνισσας - Χ/Κ Βόρρας, από 9ο έως 25ο χλμ.

Στην Ημαθία, στην ΠΕ.Ο. Θεσ/νίκης - Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 76ο έως 98ο χλμ., στην Επ. Ο. Βέροιας - Χ/Κ Σελίου, από 4,5ο έως 26ο χλμ, στην Επ. Ο. Βέροιας - Δασκίο (μέσω Πολυδενδρίου), από 8,1ο έως 43ο χλμ (δασκίο), στην Επ. Ο. Νάουσας - 3-5 Πηγάδια από 10ο έως 17ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο), στην Επ. Ο. Νάουσας - Ροδοχώρι από 1ο έως 14ο χλμ. και στην Επ. Ο. Νάουσας - Χ/Κ Σελίου, από 10ο έως 17ο χλμ.

Στην Πιερία, στην Επ. Ο. Κατερίνης- Ελατοχωρίου, (προς Χ/Κ).

Στη Χαλκιδική, στην Ε.Ο. Θεσ/νικης - Πολυγύρου, από 55ο έως 64ο χλμ., στην Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Ιερισσού (Μέσω Χολομώντα), στην Π Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Αρναίας (Μέσω Χολομώντα), στην Επ. Ο. Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, στην Επ. Ο. Πολυγύρου - Ταξιάρχη (Μέσω Τσουκαλά), στην Επ. Ο. Γαλάτιστας - Βάβδου, από 3ο χλμ. έως Βάβδο, στο οδικό δίκτυο Δάφνης - Καρύων Αγίου Όρους και στο οδικό δίκτυο Καρύων - Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.

Στο Κιλκίς, στην Επ. Ο. Καστανερής - Μεγάλων Λειβαδιών (Δήμος Παιονίας Κιλκίς)

Στην Καστοριά, στην Επ. Ο. Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ., στην Επ. Ο. Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 35ο έως 45ο χλμ και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο νομού.

Στα Γρεβενά, στην Επ. Ο. Γρεβενών - Σαμαρίνας, από 15ο έως 54ο χλμ., στην Επ. Ο. Γρεβενών - Χ/Κ Βασιλίτσας, από 13ο έως 45ο χλμ, στην Επ. Ο. Γρβενών - Περιβολίου, από 18ο έως 43ο χλμ., στην Επ. Ο. Γρεβενών - Μετσόβου, από 20ο έως 40ο χλμ. και σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Δεσχάτης.

Στη Φλώρινα, σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.

Παράλληλα, λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής - Πόρτο Λάγους - Ξάνθης.

Η συσσώρευση υδάτων έφερε διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους της Ροδόπης ενώ παραμένουν τα προβλήματα στον Έβρο.

Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αετοκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκάλωμα, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Στην Ορεστιάδα, η στάθμη των υδάτων στον Έβρο, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχουν είναι στα 5,50μ. (με όριο συναγερμού τα 5,70μ.), μεγάλες εκτάσεις, ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων, ενώ τα νερά έχουν υποχωρήσει από τις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά. Σταθερά υψηλή ροή (1.194κ.μ./δευτερόλεπτο) καταγράφεται στην εισροή υδάτων από Τουρκία, στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας.

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, το επίπεδο στάθμης του Έβρου, στην περιοχή Κήπων είναι στα 6,70μ. (με όριο συναγερμού τα 6,40), στην περιοχή Πέταλο στα 6,20μ. (με όριο συναγερμού τα 6), ενώ στις περιοχές Σουφλίου και Λαγυνών παρατηρείται πτωτική τάση των υδάτων κατά 15-20 πόντους και λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Κρήτη

Οι θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τα Χανιά με τα περισσότερα προβλήματα να αναφέρονται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο και στη ζώνη από το Καλαμάκι μέχρι και την πόλη των Χανίων.

Το ενετικό λιμάνι των Χανίων υπέστη ζημιές σε εξωτερικές κυρίως κατασκευές καταστημάτων από τη συνοικία Νέα Χώρα μέχρι το Φρούριο Φιρκά, την ακτή Ενώσεως και την ακτή Κουντουριώτη, όπου η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί λόγω του υψηλού κυματισμού.

Σε πολλά σημεία τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο έσπασαν δέντρα και ξηλώθηκαν πινακίδες και άλλες κατασκευές ενώ επί ποδός βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και των δήμων. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν στην περιοχή του δήμου Σελίνου.

xania kentro 3

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, καθώς έως και τις 6 το απόγευμα είναι σε ισχύ η απαγόρευση του απόπλου.

Στο Ρέθυμνο, η θάλασσα βγήκε στη στεριά και πλημμύρισε το δρόμο δίπλα στο ενετικό λιμάνι.

2242883

Οι θυελλώδεις άνεμοι «χτυπούν» και το Ηράκλειο, με δέντρα και πινακίδες να ξηλώνονται και το στέγαστρο του Παγκρήτιου Σταδίου για μια ακόμα φορά να αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Και από το λιμάνι του Ηρακλείου, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια πλοίων.

Σχετικές ειδήσεις